Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αμείωτες οι λαϊκές κινητοποιήσεις

ΛΙΜΑ.--

Συνεχίζουν την απεργία τους οι περίπου 300.000 δάσκαλοι του Περού, καθώς μετά τη συμπλήρωση της δωδέκατης ημέρας απεργίας η συνδικαλιστική τους οργάνωση, η Περουβιανή Ενωση Ενωμένων Εργαζομένων στην Παιδεία (SUTEP), ανακοίνωσε ότι η επ' αόριστον απεργία συνεχίζεται καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται οποιοδήποτε διάλογο.

Παρά την άγρια καταστολή όμως που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις, με κορυφαία της 11ης Ιουλίου, που ήταν και η «Εθνική Ημέρα Αγώνα», το SUTEP, ήταν ανοιχτό στο διάλογο. Εντούτοις, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως δήλωσε ο γενικός οργανωτής Βλαντιμίρο Χουάροκ, το συνδικάτο είναι πάντα ανοιχτό στο διάλογο, αλλά συνεχίζει την επ' αόριστον απεργία πάντα με αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία σε 6% του ΑΕΠ από 2,4% που είναι σήμερα και την άμεση και οριστική απόσυρση του νέου νόμου για τη μεταρρύθμιση για την Παιδεία, που τονίζουν ότι παραβιάζει τα εργασιακά τους δικαιώματα και ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Ενα ακόμη αίτημα που έχει προστεθεί είναι ο οριστικός και αμετάκλητος τερματισμός των διώξεων και των φυλακίσεων των δασκάλων - περισσότεροι από 300 είναι οι συλληφθέντες των προηγούμενων ημερών, ενώ πάνω από το ένα τρίτο είναι συνδικαλιστικά στελέχη των δασκάλων - ως προϋπόθεση έναρξης διαλόγου. Αιτήματα που αρνείται η κυβέρνηση όσο οι δάσκαλοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Χοσέ Τσανγκ.

Η κυβέρνηση όμως αρνείται το διάλογο και με το «Ευρύ Λαϊκό Μέτωπο της Αρεκίπα» (FACA), δηλαδή το μέτωπο λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων της Αρεκίπα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Περού μετά την πρωτεύουσα Λίμα, που ανακοίνωσε ότι δίνει «προθεσμία» 48 ωρών στην κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία, προκειμένου να προσέλθει στο διάλογο με τις λαϊκές οργανώσεις που έχουν ως αίτημα την αλλαγή πλεύσης της πολιτικής της κυβέρνησης. Εντούτοις, όπως δηλώνει το FACA, παρά την «προθεσμία», οι απεργίες και αποκλεισμοί νευραλγικών σημείων θα συνεχιστούν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ