Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Απέρριψε πρόταση του ΝΑΤΟ για ειδική διάσκεψη

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία απέρριψε χτες την πρόταση του ΝΑΤΟ να πραγματοποιηθεί μια ειδική διάσκεψη για να συζητηθεί η απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει ενδιαφέρον, εφόσον ως τώρα η θέση του ΝΑΤΟ για τη Συνθήκη δεν έχει αλλάξει», σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Συμφωνιών του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Γεβγκένι Μπουζίνσκι. Οπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος ανώτατος αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι η αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης από τη Ρωσία δε σημαίνει ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά σύνορά της.

Επιπλέον, ο ίδιος κάλεσε σε συνεργασία για την αντικατάσταση ή αναπροσαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να εργαστούν για μια «πιο απλή» Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων σε αντικατάσταση του υπάρχοντος Συμφώνου, που λήγει το Δεκέμβρη του 2009. Πρότεινε μάλιστα στις ενδιαφερόμενες χώρες τη χρήση βάσης ραντάρ που κατασκευάζεται στο Αρμαβίρ, στη Νότια Ρωσία, για την παρακολούθηση του Ιράν.

Επιπλέον, σε τηλεφωνική συνομιλία του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με τις ΗΠΑ, καθώς και άλλα διεθνή θέματα, όπως η διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

  • Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχτηκε χτες την παραίτηση του Ιγκορ Ιβανόφ από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και στη θέση του διόρισε το βοηθό του Ιβανόφ, Βαλεντίν Σομπόλεφ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ