Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε αναμονή...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κατατέθηκε και επίσημα αργά το βράδυ της Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το λεγόμενο νέο σχέδιο για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου της ΕΕ και των ΗΠΑ, χωρίς όμως να προταθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου, η ψηφοφορία μπορεί να γίνει 24 ώρες μετά από την κατάθεση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει προγραμματιστεί καμία ψηφοφορία, εξαιτίας των αντιδράσεων της Ρωσίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να παραμείνει στην περιοχή, οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν, ώσπου να βρεθεί λύση και υπογράμμισε ότι οι νέες τροποποιήσεις του σχεδίου ανοίγουν το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου «από την πίσω πόρτα».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και ο εκπρόσωπος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας Μπορίς Γκρουζλόφ απέρριψαν χτες τις υποδείξεις από την ΕΕ ότι αν δεν εγκριθεί απόφαση από τον ΟΗΕ τότε θα πρέπει παρθεί απόφαση από την Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο - που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία και που αναμένεται να συνεδριάσει στις 25 Ιούλη στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «BBC» ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και επέκρινε τη Ρωσία επειδή, όπως είπε, δεν έχει τηρήσει θετική και εποικοδομητική στάση στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος, ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δε θα επιτρέψουν το «μπλοκάρισμα» του ζητήματος. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Κοσσυφοπέδιο θα καταστεί ανεξάρτητο μέσω των διαδικασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή κάποιου άλλου μηχανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ