Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαρροή ραδιενεργών από πυρηνικό εργοστάσιο

ΤΟΚΙΟ.--

Μεγαλύτερη η διαρροή ραδιενεργών στοιχείων από πυρηνικό εργοστάσιο που προκλήθηκε από το σεισμό της Δευτέρας από αυτήν που είχε αρχικά υπολογιστεί και οι αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν τους φόβους των κατοίκων υποβιβάζοντας την κατάσταση. Την ίδια ώρα, πάνω από 100.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι στην περιοχή της Νιγκάτα...

Η εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO) που έχει την ιδιοκτησία του πυρηνικού σταθμού στο Κασιβαζάκι δήλωσε ότι 50% περισσότερη ραδιενέργεια από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί διέρρευσε στον ωκεανό μετά το σεισμό μεγέθους 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ. Η TEPCO ανακοίνωσε επίσης ότι 400 περίπου βαρέλια που περιείχαν ραδιενεργά απόβλητα χαμηλής ραδιενέργειας ανατράπηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ αρχικά είχε θεωρηθεί ότι είχαν ανατραπεί 100.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας σημείωσε περισσότερες από 50 βλάβες ως αποτέλεσμα του σεισμού της Δευτέρας.

Ο δήμαρχος της πόλης Κασιβαζάκι Χιρόσι Αϊντα, διέταξε να παραμείνει ο πυρηνικός αντιδραστήρας κλειστός επ' αόριστον, μέχρι να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής.

Την ίδια στιγμή, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε από την Ιαπωνία να ερευνήσει το περιστατικό για να σιγουρευτεί ότι «έμαθαν το μάθημα από το σεισμό».

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας, βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια στη Νιγκάτα. Η μεγαλύτερη ανησυχία των γιατρών είναι η υγεία των ηλικιωμένων και των αναπήρων. Στον προηγούμενο σεισμό του 2004, η πλειοψηφία των 67 θυμάτων ήταν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Τέλος, στην Καρίβα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο του κόσμου, η κατάσταση των ασθενών και των ηλικιωμένων επιδεινώνεται, αφού το μοναδικό νοσοκομείο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές και έκλεισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ