Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Σώμα με σώμα» πλέον η πολιορκία

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε ολιγάριθμους θύλακες έχει, πλέον, εγκλωβίσει ο λιβανικός στρατός τους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» στο νότιο μέρος του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας. Τα τελευταία 24ωρα, τα λιβανικά στρατεύματα, για πρώτη φορά από το 1969, εισήλθαν στο εσωτερικό του καταυλισμού και προχωρούν από κτίριο σε κτίριο, εξουδετερώνοντας τα εκρηκτικά που έχουν τοποθετηθεί. Κατά πολλούς παρατηρητές, το οριστικό τέλος της πολιορκίας μπορεί να έρθει και μέχρι το πέρας της εβδομάδας.

Στις χτεσινές μάχες ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν άλλοι 4 Λιβανέζοι στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό επίσημο απολογισμό των στρατιωτικών απωλειών σε 107, ενώ εκτιμάται, χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ότι γενικώς έχουν σκοτωθεί 231 άνθρωποι. Σε τηλεφωνική συνομιλία με το αραβικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», εκπρόσωπος της «Φάταχ αλ Ισλάμ» δήλωνε ότι «τώρα πλέον η οργάνωση είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες και να βρεθεί πολιτική λύση». Υποστήριζε, επίσης, ότι από τον, ισοπεδωμένο πλέον, καταυλισμό έχουν αποχωρήσει όλοι οι άμαχοι πλην των οικογενειών των μαχητών και όσων έμειναν για να πολεμήσουν μαζί τους.

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους Λιβανέζους διοικητές που βρίσκεται στο Ναχρ αλ Μπάρεντ απέκλειε, σχεδόν κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο διαλόγου. Ο Μισέλ Σουλεϊμάν αναρωτιόταν γιατί να γίνει «τώρα διάλογος, όταν έχουμε φτάσει στο τέλος με τόσους νεκρούς και τόση καταστροφή, και δεν έγινε τον πρώτο καιρό, που έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες διαμεσολάβησης;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ