Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε πρόωρες «διπλές» εκλογές προσανατολίζεται ο Αμπάς

Η μάνα επιδεικνύει τη φωτογραφία του φυλακισμένου γιου της στις φυλακές του Ισραήλ

Associated Press

Η μάνα επιδεικνύει τη φωτογραφία του φυλακισμένου γιου της στις φυλακές του Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την πρόθεσή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές γνωστοποίησε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υποστήριξε ότι είναι «ο μόνος τρόπος να αποφασίσει ο παλαιστινιακός λαός για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά το πραξικόπημα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Αμπάς κατηγόρησε τη «Χαμάς» για την κατάληψη της εξουσίας διά των όπλων και επανέλαβε ότι δε θα υπάρξει διάλογος όσο ισχύει η παρούσα κατάσταση. Της επέρριψε, επίσης, ευθύνες για το συνεχιζόμενο εγκλωβισμό χιλιάδων Παλαιστινίων στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς μετά τις εξελίξεις στη Γάζα έχει κλείσει το πέρασμα της Ράφα εφόσον αποχώρησαν οι Ευρωπαίοι παρατηρητές, ενώ η «Χαμάς» έχει αποκλείσει ένα εναλλακτικό πέρασμα προς τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η ΟΑΠ είναι το ανώτερο όργανο εκπροσώπησης των Παλαιστινίων και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού της Συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί η προκήρυξη εκλογών. Επίσης, υπενθύμισε ότι με βάση τον παλαιστινιακό νόμο, ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα, διά προεδρικών διαταγμάτων, να προκηρύσσει εκλογές και να ορίζει κυβερνήσεις. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητώντας απλή αναλογική και εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις εκλογές, κάτι που δεν ισχύει, μέχρι στιγμής, για ορισμένες περιοχές.

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι η ΟΑΠ «δεν έχει καμία νομιμότητα να προκηρύσσει εκλογές ή να παίρνει αποφάσεις», παραπέμποντας το θέμα στο κοινοβούλιο. Εντούτοις, πριν από δύο 24ωρα, η «Χαμάς» απέτυχε να συγκαλέσει συνεδρίαση του κοινοβουλίου καθώς, εκτός από τους φυλακισμένους, από το Ισραήλ, βουλευτές της, δεν παρουσιάστηκαν και αρκετοί εκπρόσωποί της από τη Δυτική Οχθη, που έχουν εκφράσει διαφωνίες με τις επιλογές της ηγεσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος της προσπάθειας της «Χαμάς» ήταν να αμφισβητηθεί, κοινοβουλευτικά, η νομιμότητα της «κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης» του Φαγιάντ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αμπάς συναντήθηκε, χτες, και με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, που περιοδεύει στην περιοχή. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι για την παλαιστινιακή πλευρά μια διεθνής σύνοδος, όπως αυτή που πρότεινε ο Πρόεδρος Μπους, έχει νόημα μόνο εφόσον θιχτούν τα κομβικά ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης: οριστικά σύνορα, τελικό καθεστώς και ανεξαρτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ