Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Απαγόρευσαν σε ευρωβουλευτές να επισκεφτούν τους Κουβανούς πατριώτες

Να απελευθερωθούν άμεσα οι πέντε Κουβανοί, ζητά το ΚΚΕ

Την απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ να απαγορεύσουν σε ευρωβουλευτές την επίσκεψη στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται παράνομα στη «γη της ελευθερίας», επειδή διείσδυσαν και ξεσκέπασαν χρηματοδοτούμενα από τη CIA δίκτυα τρομοκρατών που δραστηριοποιούνται ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, καταγγέλλει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Παράλληλα, καλεί κάθε δημοκρατικό άνθρωπο να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή τους.

Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς - ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, ζήτησε να επισκεφτεί τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, οι οποίοι κρατούνται άδικα στις φυλακές των ΗΠΑ, κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του δικαίου και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες απομόνωσης.

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επίσκεψη των ευρωβουλευτών στους Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους των ΗΠΑ, με τη φαιδρή δικαιολογία ότι δεν τους γνώριζαν προσωπικά πριν την κράτησή τους!

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος «πρόκειται για μια ακόμη απαράδεκτη ενέργεια των αρχών των ΗΠΑ σχετικά με τους πέντε Κουβανούς φυλακισμένους που κρατούνται καταχρηστικά. Επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ καταπατούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πέντε κρατουμένων, παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».

Συνεχίζει ότι «η απαράδεκτη άρνηση των αμερικανικών αρχών συνιστά πρόκληση στην παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη, που επιβεβαιώνει την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη συνεχιζόμενη κράτηση των πέντε Κουβανών. Ακολούθως, καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εμμένει στο απολύτως νόμιμο αίτημα της ευρωομάδας να επισκεφτεί τους Κουβανούς κρατούμενους.

Τέλος, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις, το εργατικό κίνημα και τις μαζικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους Κουβανούς κρατουμένους και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των ΗΠΑ, οι ευρωβουλευτές τις έμαθαν από τον πρέσβη της Κούβας στις Βρυξέλλες Ελιο Ροντρίγκες Ρεντόμο, ο οποίος έστειλε προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα την παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητέ φίλε,

Σχετικά με την αίτησή σας να επισκεφτείτε τους 5 Κουβανούς πατριώτες στις φυλακές των ΗΠΑ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ότι ο Gerardo Hemandez και ο Antonio Guerreiro έχουν ενημερώσει το Γραφείο Συμφερόντων μας στην Ουάσιγκτον ότι τους ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές των φυλακών ότι το αίτημά σας να τους επισκεφτείτε έχει απορριφθεί γιατί δεν τους γνωρίζατε προσωπικά πριν την κράτησή τους.

Οι άλλες τρεις φυλακές δεν έχουν αντιδράσει στην αίτησή σας.

Πρόκειται προφανώς για μια ακόμη αυθαίρετη απόφαση. Ο Gerardo σάς προτείνει να επικοινωνήσετε με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και να τους ζητήσετε να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του ταξιδιού σας.

Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί επίσης στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Με την ευκαιρία, τον καθένα από εσάς για την απόφαση και την υποστήριξή σας στους Ηρωες της Κούβας, μαχητές κατά της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ