Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα!
  • Τις θέσεις της ΚΝΕ για προσιτές και ποιοτικές διακοπές παρουσίασε χτες ο Γραμματέας της Οργάνωσης
  • Εξορμήσεις σήμερα σε όλα τα μεγάλα λιμάνια

Με την ανακοίνωση της ΚΝΕ, τα μέλη της Οργάνωσης εξορμούν σήμερα στα μεγάλα λιμάνια
Με την ανακοίνωση της ΚΝΕ, τα μέλη της Οργάνωσης εξορμούν σήμερα στα μεγάλα λιμάνια
Απιαστο όνειρο γίνονται οι διακοπές για όλο και περισσότερους νέους, οι οποίοι βλέπουν και αυτό το δικαίωμα να συνθλίβεται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». «Οι διακοπές και η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια... Είναι δικαίωμα», απαντά η ΚΝΕ, που αναλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε η νεολαία να διεκδικήσει δωρεάν και ποιοτικές διακοπές.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις της Οργάνωσης, με τις οποίες πραγματοποιούνται σήμερα εξορμήσεις σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας από τον Πειραιά έως την Αλεξανδρούπολη και από την Πάτρα έως τη Ρόδο.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρθηκε σε μια σειρά στοιχεία που δείχνουν πως η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στερεί από τους νέους και συνολικά από τον κόσμο της δουλιάς το δικαίωμα των διακοπών. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 400.000 νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, κάποιοι θα περάσουν τις διακοπές δουλεύοντας με τις γνωστές ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ίδια ώρα που τα κέρδη των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων φτάνουν στα ύψη. Οπως σημείωσε, «δεν είναι ανεξάρτητη η αφαίρεση του δικαιώματος στις διακοπές από την επίθεση που δέχεται η νεολαία, από την επίθεση που θα δεχτεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές, είτε είναι μπλε είτε πράσινη η κυβέρνηση», τονίζοντας ότι, «ήδη, τους τελευταίους μήνες, τα διεθνή επιτελεία της πλουτοκρατίας που επισκέφτηκαν τη χώρα μας (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Κομισιόν) αυτό που επιβάλλουν είναι η μεγαλύτερη ευελιξία, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα διάφορα προγράμματα που απευθύνονται σε νέους και αξιοποιούν την ανάγκη τους για διακοπές, προκειμένου να προωθήσουν αντιδραστικά μέτρα στις εργασιακές σχέσεις και για να νομιμοποιήσουν τα σχέδια αυτά στη συνείδηση της νεολαίας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αναφέρθηκαν για τα προγράμματα που προωθεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, όπου οι νέοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα ταχυδρομεία περιοχών με αντάλλαγμα τη δυνατότητα ...δωματίων για διακοπές. Εξίσου προκλητικά είναι τα «καλοκαιρινά σχολεία νεανικής επιχειρηματικότητας», που διοργανώνουν πολλά ΤΕΕ, όπου το δικαίωμα των μαθητών στις διακοπές ανταλλάσσεται με μαθήματα υποταγής από στελέχη επιχειρήσεων.

Αιτήματα αγώνα

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Παρουσιάζοντας τα αιτήματα, τα οποία η ΚΝΕ καλεί τους νέους να διεκδικήσουν μαζί με τους κομμουνιστές, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τόνισε χτες ότι η Οργάνωση «δεν προβάλλει αυτά τα ζητήματα προεκλογικά για λόγους εντυπώσεων, αλλά ως στόχους διεκδίκησης και πάλης, ως αιτήματα αγώνα», και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθούν στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, σε όλο το μαζικό λαϊκό κίνημα για να αποτελέσουν στόχους πάλης. Οπως είπε, δεν πρόκειται για αιτήματα ανέφικτα αφού, «μόνο τα κλεμμένα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων να επιστρέφονταν, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν δωρεάν και ποιοτικές διακοπές στα παιδιά των εργαζομένων για πολλά χρόνια». Η ΚΝΕ ζητά:

  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.
  • Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους νέους που δεν εργάζονται (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές) με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πάσο.
  • Μείωση στο 50% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
  • Γενίκευση και αναβάθμιση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζομένους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ.) και τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δημιουργία δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής (camping, κατασκηνώσεις) για όλους τους νέους.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό για τους νέους με αναπηρίες.
  • Σταθερή δουλιά με δικαιώματα, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. 1.300 ευρώ βασικό μισθό.
  • 30 μέρες άδεια, μετατροπή του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας σε μισθό.
  • Εθνικός φορέας ακτοπλοΐας. Να μην εξαρτάται το δικαίωμά μας στην ασφαλή μετακίνηση από μια χούφτα εφοπλιστές.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων στο οδικό δίκτυο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ