Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιστολή στην ΕΕ για το Πατριαρχείο

Το θέμα της αμφισβήτησης της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης από τις τουρκικές αρχές έθεσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με επιστολή της προς τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο Ολι Ρεν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του φρόντισε να υπογραμμίσει, προκειμένου να καθησυχάσει την Αγκυρα, πως «υπό το πρίσμα πάντα ότι το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ένα θέμα ευρύτερο που αφορά την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες».

Οι τελευταίες «επιθετικές» κινήσεις της Αγκυρας έναντι του Πατριαρχείου περιστρέφονται γύρω από την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη για παράβαση καθήκοντος που διέταξε εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης. Η έρευνα της τουρκικής Εισαγγελίας αφορά στις δηλώσεις του Βαρθολομαίου στο πρόσφατο Συνέδριο Ορθόδοξης Νεολαίας, όπου σημείωσε ότι «το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό από τον 6ο αιώνα».

Η τουρκική προσπάθεια για τη νομική αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησε πριν από μερικές βδομάδες, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά ενός χριστιανού βουλγαρικής καταγωγής, πρώην μέλους ενορίας της Κωνσταντινούπολης.

Στη μηνυτήρια του αναφορά το πρώην μέλος της βουλγαρικής ενορίας Μποζιντάρ Τζίποφ επικαλείται την απόφαση του τουρκικού Εφετείου στις 26 Ιούνη (μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Φανάρι) σύμφωνα με την οποία «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ο πνευματικός ηγέτης των ορθόδοξων χριστιανών όλου του κόσμου, αλλά επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ