Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - Β' «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»
Προχωρά με γοργούς ρυθμούς
  • Σαφές χρονοδιάγραμμα τέθηκε στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικές συνενώσεις των ΟΤΑ όπου αποτύχουν οι εθελοντικές

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση την υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους, έχοντας εξασφαλίσει, ως προς τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που επιδιώκει, τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Χτες ξεκαθαρίστηκε ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα έχει ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις μητροπολιτικές συνεργασίες (ένα πρώτο σχέδιο θα δοθεί στην ΚΕΔΚΕ μέσα στον Αύγουστο) και για τα κίνητρα που θα δοθούν στους ΟΤΑ ούτως ώστε αυτοί να δεχτούν να προχωρήσουν σε εθελοντικές συνενώσεις. Σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του αριθμού των νομαρχιών και τις περιφέρειες, το σχετικό νομοσχέδιο - όπως είπε - θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές.

Πρώτη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κράτους επιτελικού, ευέλικτου και αποτελεσματικού είναι, μέσα από μια νέα αυστηρά συγκεντρωτική δομή να αλλάξει ριζικά ο διοικητικός χάρτης της χώρας με τον περιορισμό στον ελάχιστο δυνατό αριθμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, να προωθηθούν οι λεγόμενες μητροπολιτικές συνεργασίες με τη δημιουργία κάποιας μορφής μητροπολιτικών δήμων και φυσικά να συρρικνωθεί αποφασιστικά ο αριθμός των περιφερειών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν έτσι να συντάξουν ένα διοικητικό «χάρτη», τέτοιο, που με επιτελικό ρόλο στο κράτος και πέρασμα ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, θα διασπάσει σημαντικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), ενώ η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό διοικητική διαίρεση δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης της δράσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, τόσο με τα έργα υποδομής, τα οποία θα τους παραχωρούν, όσο και με τομείς οικονομικής ανάπτυξης, όπως αγροτοτουρισμός, ενέργεια, εμπορευματικοί σταθμοί κλπ.

Και βεβαίως με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία. Οι λιγότεροι δήμοι, νομαρχίες και περιφέρειες εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και τα δύο κόμματα μιλούν για λιγότερο κράτος και «αποκέντρωση». Μια «αποκέντρωση» που στην ουσία είναι συγκέντρωση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Ετσι θα επιτευχθεί: Μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Ευκολότερη, από τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε τομείς οικονομίας όπως ανάπτυξη νέων τομέων. Αλλαγή παραγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. για τη μείωση της αγροτικής οικονομίας). Ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού για την καλύτερη προώθηση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Διεύρυνση του αντικειμένου των μεγάλων δημοσίων έργων, ούτως ώστε να αναλαμβάνουν την κατασκευή τους μόνο οι κολοσσοί του κλάδου.

Για το θέμα της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής - παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών - συναντήθηκε διαδοχικά με τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, όπου και διαπιστώθηκε η συμφωνία όλων των πλευρών στην κατεύθυνση των αλλαγών που επίκεινται. Για τη φιλοσοφία των επικείμενων αλλαγών ο υπουργός Εσωτερικών, στις δηλώσεις του μετά τις προαναφερόμενες συναντήσεις, ήταν απολύτως σαφής μιλώντας «για τη νέα δομή που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και η αποκέντρωση στον τόπο μας, ενόψει των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται γενικώς και, ειδικότερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, υπογράμμισε τη δικομματική - με την προσθήκη και του ΣΥΝ - συναίνεση στις αλλαγές λέγοντας: «Και τα άλλα κόμματα που εγώ επισκέφθηκα - τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, γιατί το ΚΚΕ επιφυλάχτηκε - είναι προς την ίδια κατεύθυνση». Προς επιβεβαίωση αυτών ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος μίλησε «για το νέο Καποδίστρια, την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τη νέα αποκεντρωμένη και σύγχρονη δομή του κράτους, που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποκτήσουμε». Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο συγκεκριμένο να προτείνει σ' αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ αποσαφήνισε ότι τα κίνητρα για τις εθελοντικές συνενώσεις θα θεσμοθετηθούν με κοινή υπουργική απόφαση και θα έχουν ημερομηνία λήξης το τέλος του 2008, όπου μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν αποσαφηνίσει εάν αποδέχονται να συνενωθούν εθελοντικά.

Ωστόσο, ο Ν. Κακλαμάνης ήταν πιο σαφής από τον υπουργό, αφού ξεκαθάρισε ότι μόνο «στην πρώτη φάση η κυβέρνηση θέλει να το κάνει εκούσια». Προφανώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει δεύτερη φάση, όπου η συνένωση θα είναι υποχρεωτική, όπου αποτύχει η εθελοντική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ