Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Δεν αντιμετωπίζεται με ιδιωτικοποιήσεις και χαράτσια

«Χρειάζεται επειγόντως να παρθούν μέτρα, να υπάρξει κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα

Πολλές περιοχές της χώρας ήδη ζουν με το φάσμα της λειψυδρίας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των αγροτών της Θεσσαλίας που δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα 60.000 στρέμματα μόνο στο Νομό Λάρισας να κινδυνεύουν να στεγνώσουν.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, ετοιμάζεται να επιβάλει νέα χαράτσια στο νερό! Ειδικότερα, η ΕΕ, αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με βάση τις λαϊκές ανάγκες, προκρίνει ως «λύση» την αρχή «ο χρήστης πληρώνει» με την τοποθέτηση υδρομετρητών εκεί που δεν υπήρχαν, αλλά και με την επιβολή νέων αυξήσεων στα υπάρχοντα πανάκριβα τιμολόγια. Πιστή στις οδηγίες αυτές, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ιδιωτικοποιήσεις στους οργανισμούς διαχείρισης του νερού, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνει ο λαός το νερό για «χρυσάφι». Μέσα, βέβαια, στο παιχνίδι αυτό μπαίνουν και οι πολυεθνικές του τομέα, όπως η γαλλική «Σουέζ», η οποία θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο τόσο της ΕΥΑΘ, όσο και της ΕΥΔΑΠ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας το θέμα αυτό, έκανε χτες την εξής δήλωση:

«Σοβαρό ζήτημα είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας, που κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από την ΕΕ αποδίδεται στην ξηρασία. Δεν είναι εκεί το κυρίως πρόβλημα. Η Ελλάδα μάλιστα, με βάση διεθνείς μελέτες, είναι η δεύτερη μεσογειακή χώρα, μετά την Πορτογαλία, που έχει πλούσιους υδάτινους πόρους. Αντιστοιχούν 6.000 κυβικά ανά κάτοικο.

Χρειάζεται επειγόντως να παρθούν μέτρα, να υπάρξει κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού και να παρθούν μέτρα πέρα από τα δάση, που έχουν άμεση σχέση με το νερό, εκεί που υπάρχουν υδροφορείς να υπάρξει διευθέτηση διαχείρισης, μεταφορά σε αποθήκες, ώστε να μη χάνεται το νερό, όπως επίσης η εκκαθάριση των υδροφορέων από αστικά και βιομηχανικά λύματα που είναι ένα μείζον επίσης ζήτημα. Αναφερόμαστε σε δύο κυρίως μέτρα. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία οδηγούν στην αύξηση της ποσότητας του νερού. Δε δεχόμαστε το δίλημμα ή θα πίνουμε νερό ή θα έχουμε αγροτική παραγωγή ή γεωργική παραγωγή. Δεν υπάρχει αντίθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στην ύδρευση και στο πότισμα και στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Και τα δύο χρειάζονται. Και η γη να ποτίζεται για να υπάρχουν προϊόντα και νερό να πίνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ