Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πολιτικό «φαινόμενο» οι πυρκαγιές

«Βρετανική αστυνομία - Οικόσιτοι τρομοκράτες» γράφει το πανό και επιβεβαιώνει περίτρανα ο αστυνόμος με τη χαφιεδοκάμερα (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Βρετανική αστυνομία - Οικόσιτοι τρομοκράτες» γράφει το πανό και επιβεβαιώνει περίτρανα ο αστυνόμος με τη χαφιεδοκάμερα (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Ξανά από την αρχή: Ποιος βάζει τις πυρκαγιές στα δάση;

Οι «πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες» αποφαίνεται από την αρχή και επιμένει ακόμα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την παράδοση του Σημίτη και του Ράλλη, που θεωρούν αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο την καταστροφή των δασών.

«Δεν είναι καιρικές, είναι κομματικοπολιτικές» αναφωνεί αίφνης ο Γερ. Γιακουμάτος, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δικαιολογημένα εξεγείρεται το θιγμένο ΠΑΣΟΚ, δίχως όμως η ευθιξία του να φτάνει να δίνει απάντηση στο αρχικό ερώτημα. Μάλλον δε συμφέρει η αλήθεια.

Η αλήθεια όμως βοά. Ενα δάσος που φυλάσσεται, που διαθέτει παρατηρητήρια και κρουνούς, που μπορεί να υπολογίζει σε μόνιμους και ετοιμοπόλεμους πυροσβέστες, δεν είναι καθόλου εύκολο να καεί.

Δεν αντέχει, λένε «γαλάζιοι» και «πράσινοι», ο προϋπολογισμός κονδύλια για δασοπυρόσβεση. «Συμφέρει» να σβήνουμε τις φωτιές παρά να τις προλαβαίνουμε, είναι το σύνθημα του «κράτους - επιχειρηματία».

Πώς λοιπόν «αποζημιώνεται» η καταστροφή των 56.000 στρεμμάτων στην Πάρνηθα; «Με αναδάσωση» απαντά ωμά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ιδού το νέο δόγμα: «Καίμε και αναδασώνουμε»...

Η αλήθεια βοά. Οι «ιδιοκτήτες» των βουνών και των δασών, οι κατέχοντες «τίτλους» έχουν κίνητρο για την «αλλαγή χρήσης» των δασών. Κι όμως δεν τους αφαιρούν αυτούς τους «τίτλους» και τα κίνητρα...

Αντίθετα, τους κλείνουν πονηρά το μάτι. Κάθε τόσο ψηφίζουν νόμους που επιτρέπουν την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξη». Το καμένο δάσος ποτέ δεν ξαναγίνεται δάσος. Μεσολαβούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον μερικό αποχαρακτηρισμό τους. Η καχεκτική αναδάσωση είναι για το θεαθήναι.

Το μήνυμα δίνεται και με την αναθεώρηση του άρθρου 24 και σίγουρα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι «παραλήπτες». Οι χιλιάδες φωτιές απλά αποτελούν τραγική επιβεβαίωση των λόγων. «Φωτίζουν» όμως και τα πολιτικά αίτια της καταστροφής.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοχύρωτη η χώρα από τις δασικές πυρκαγιές (2013-06-12 00:00:00.0)
Πολιτική - εμπρηστής (2012-08-11 00:00:00.0)
Πώς οι νόμοι οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών (2009-08-30 00:00:00.0)
Μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί, κι αυτό θα το πουλήσουν... (2009-08-29 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τη ΔΑΣΟΚΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ με ενεργούς τους νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2007-07-20 00:00:00.0)
Κυβερνητικό "σόου" για τα καμένα δάση (1998-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ