Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Δεν μπορεί παρά να επαινεθούν οι εκδόσεις Αδελφών Βλάσση για την πρωτοβουλία, την επιμονή και υπομονή τους να επανεκδοθεί όλο το - άγνωστο σήμερα στις νεότερες γενιές - έργο του «διαπλαστή» του παιδικού, νεανικού, ενήλικου και θεατρόφιλου κοινού, Γρηγόριου Ξενόπουλου. Ο οίκος έχει επανεκδώσει τεύχη της «Διάπλασης των Παίδων» και σε ξεχωριστά βιβλία αριστουργηματικές ιστορίες του Ξενόπουλου για παιδιά. Εχει εκδώσει τα θεατρικά και μυθιστορήματά του. Η συνέχεια ήταν με αριστουργηματικά διηγήματά του. Επιλέχθηκαν 50 διηγήματα και ταξινομήθηκαν σε 18 τομίδια, μικρού σχήματος, τα οποία φέρουν τους εξής τίτλους: «Πετριές στον ήλιο». «Ο τρελός με τους κόκκινους κρίνους», «Ιστορία μιας χωρισμένης», «Ο Μάγκαλος - Νόστιμον Ημαρ - Το ψωμί», «Μανιέλα - Εντεκα χρονών», «Ο Ποπολάρος», «Ο κακός δρόμος», «Τα θηλυκά του Μουζά», «Παίζει κι ο παπάς», «Η μελλοθάνατη - Απελπισμένη - Το μούλικο», «Στέλλα Βιολάντη», «Το μυστικό της Βαλέραινας - Το ζακυνθινό μαντίλι», «Οι ερωτευμένοι - Νανότα», «Κελαηδισμοί - Η φούρκα - Η σκουφάτη», «Αθανασία - Τα κουπόνια», «Η γάτα του παπά - Ο οχτρός θανάσιμος», «Η αναθρεφτή», «Μανόλιες - Καμπάνες - Το βραχιόλι», «Η γυναίκα του αντρειωμένου - Μια Γαλλίδα».

- Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και εκπαιδευτικός Βάγια Παπακόγκου προσθέτει στο συγγραφικό ενεργητικό της ένα ακόμα σημαντικό βιβλίο - προσφορά στο λαό και στον τόπο μας. Τίτλος του «Αθάνατη λαϊκή σοφία», και υπότιτλός του «.. Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη...» (εκδόσεις Βαρβάκη, Διδότου 46, τηλ. 3823.665. Τηλέφωνο της συγγραφέως 6533.234).

- Ο Πατάκης κυκλοφόρησε: Τη λογοτεχνική μελέτη της καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου «Η γραφή και η βάσανος (Ζητήματα λογοτεχνικής αναπαράστασης)», η οποία διερευνά τη σχέση ιστορίας, λογοτεχνικής έκφρασης και ανθρώπινης πραγματικότητας. Τον τόμο «Αλφαβητάρι του Νεοέλληνα (Κείμενα επίκαιρης ελληνικής αυτοσυνειδησίας)». Πρόκειται για μια ανθολόγηση του Χρήστου Γιανναρά με κείμενα των Σεφέρη, Ελύτη, Θεοτοκά, Λορεντζάτου, Πικιώνη, Σβορώνου, Κόντογλου, Τσαρούχη, Χατζιδάκι, Πλαστήρα, Σκληρού, Δραγούμη και άλλων, που αφορούν στο θέμα της ελληνικότητας του βίου και του πολιτισμού μας.

- Ο «Κέδρος» κυκλοφόρησε: Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Η απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας» (μυθιστόρημα ορμώμενο από την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη). Το μυθιστόρημα της Ζέφης Κόλια «Οταν όλα κλείνουν... ο έρωτας διανυκτερεύει». Τα βιβλιαράκια για νήπια του σπουδαίου Ευγένιου Τριβιζά «Η πινεζοβροχή» και «Ο θαλασσογιατρός» με όμορφες εικόνες του Βαγγέλη Ελευθερίου.

- Οι εκδόσεις Π. Τραυλός κυκλοφόρησαν το φημισμένο έργο του διαπρεπούς ελληνιστή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Παβίας Μάριο Βετζέτι «Ιστορία της Αρχαίας Φιλοσοφίας» (μετάφραση - επιστημονική επιμέλεια Γιάννη Χ. Δημητρακόπουλου).

- Το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα ΕΤΒΑ εμπλουτίζει τις, όλο και αξιολογότερες επιστημονικά, εκδόσεις του, με δύο νέους τόμους: Στη σειρά «Καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς» τη μελέτη της Ιωάννας Κατσιγιάννη και Αντωνίας Κονδύλη - Λάγαρη «Βιομηχανικά κτίρια στην Ερμούπολη» (Η έκδοση είναι πλούσια εικονογραφημένη με κτίρια της άλλοτε ανθούσας οικονομικά Σύρου). Τον τόμο των Πρακτικών του τριημέρου εργασίας «Η μέλισσα και τα προϊόντα της» που είχαν συνδιοργανώσει η ΕΤΒΑ, η Κοινότητα Νικήτας Χαλκιδικής και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός της, «Σίθων» (9/1996). Στο τριήμερο συμμετείχαν 42 ειδικοί επιστήμονες. (Τα πρακτικά είναι πλούσια εικονογραφημένα).

- Ο Καστανιώτης κυκλοφόρησε: Το μυθιστόρημα της Ολγας Χαντζή «Ανάλαφρη σαν αθώα». Το βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου «Πιπέρι στη γλώσσα», το οποίο περιέχει κείμενά του γραμμένα στα χρόνια 1989 - 1999. Το μυθιστόρημα του Ολλανδού Χάρι Μούλις «Η διαδικασία» (μετάφραση Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά). Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Γκρέτα Καράν Μπράουν «Ενας εντιμότατος κλέφτης (Ειδικότης του η ανακατανομή του πλούτου)» (μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος).

- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν: Τη μελέτη της δρ. Χρύσας Ευστ. Αλεξοπούλου «Γυναικεία δράση στον Ευριπίδη - Εκδίκηση και επιβολή («Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Εκάβη»), η οποία διερευνά τα κοινά σημεία - πάθος, προαίρεση, ήθος - των τριών ηρωίδων. Το μυθιστόρημα της Βικτώριας Τράπαλη«Με ποια ηθοποιό μοιάζω;». Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ελληνοαμερικανού επιστήμονα, επιχειρηματία και συγγραφέα Ιωάννη Ψαρουδάκη «Το δώρο της Ελισάβετ». Το βιβλίο του άλλοτε ριζοσπάστη και ρηξικέλευθου Ουμπέρτο Εκο «Μεταξύ ψεύδους και ειρωνείας» (μετάφραση Εφη Καλλιφατίδη), το οποίο με τέσσερα κείμενα αναφέρεται στους Καλιόστρο, Μαντσόνι, Καμπανίλε και Πρατ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ