Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι ηθικοί αυτουργοί ... στη στροφή

Αφού τα οικονόμησαν, δίνοντας μια άκρατη εμπορική εικόνα στη διοργάνωση, τώρα που το προφίλ της φαίνεται να χαλάει αποφασίζουν να την ...κάνουν σιγά σιγά; Απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, αν γίνει πραγματικότητα η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες για την ιστορική διοργάνωση του ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας. Ενός γεγονότος που εξαιτίας της σημασίας της (αγωνιστικής αρχικά και εμπορικής μετέπειτα) τα στοιχεία, όσον αφορά στο ενδιαφέρον, το φέρνουν στην τρίτη θέση μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, οι χορηγοί με μπροστάρισσες τις εταιρείες κατασκευής ποδηλάτων αλλά και άλλες πολυεθνικές έδιναν το δικό τους αγώνα πέρα από αυτόν των ποδηλατών τις μέρες διεξαγωγής του τουρνουά.

Η επισημοποίηση του θετικού δείγματος σε χρήση αναβολικών του ποδηλάτη της T-Mobile, Πάτρικ Σίνκεβιτ και λίγο μετά η εμπλοκή του ονόματος του πρωτοπόρου στο φετινό αγώνα Δανού Μίχαελ Ράσμουσεν ότι έχασε δύο προγραμματισμένους ελέγχους απαγορευμένων ουσιών, στις 8 Μάη και στις 28 Ιούνη, που κινδυνεύει με τιμωρία από την παγκόσμια ομοσπονδία, είναι τα δύο φετινά περιστατικά. Και ίσως όχι τα μοναδικά. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια ο Γύρος της Γαλλίας έχει συνδεθεί με αρκετά περιστατικά χρήσης αναβολικών. O περσινός νικητής Φλόιντ Λάντις κατηγορείται για χρήση, ενώ από τις περιπέτειες δεν ξέφυγε και το σπουδαίο όνομα της διοργάνωσης και πλέον πολυνίκης του θεσμού Λανς Αρμστονγκ (είχε κατηγορηθεί, αλλά αθωώθηκε).

Σήμερα, όμως, ξαφνικά οι χορηγοί και οι πολυεθνικές φαίνεται να ξυπνάνε ...τάχα από το λήθαργο. Μη μπορώντας να αντέξουν τα χτυπήματα στη διοργάνωση αποφασίζουν να την ...κάνουν. Λίγο πριν το φινάλε της φετινής διοργάνωσης και μόλις έγιναν γνωστές οι περιπτώσεις των Σίνκεβιτ και Ράσμουσεν, τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ZDF και ADF αποφάσισαν από κοινού να διακόψουν την τηλεοπτική κάλυψη του ποδηλατικού Γύρου, εξαιτίας της αμαύρωσής του. Φήμες, μάλιστα, φέρνουν και μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και ανάλογων διαστάσεων αθλητική εταιρεία βασικούς χορηγούς να αποφασίζουν τη φυγή τους. Μια ελβετική εφημερίδα χλεύασε τη φετινή διοργάνωση, κάνοντας πρωτοσέλιδο ένα κηδειόχαρτο.

Αυτοί που με τον τρόπο τους ενίσχυσαν τον ανεξέλεγκτο και με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο ανταγωνισμό μεταξύ των αθλητών, θέλοντας να κερδίσουν χρήματα, αυτοί είναι τώρα που φοράνε το ...φωτοστέφανο των καθαρών. Αυτοί που δημιούργησαν μια διοργάνωση προϊόν προς πώληση, εξαιτίας της εμπορευματοποίησης, οι ίδιοι τώρα δείχνουν να ...πέφτουν από τα σύννεφα, εξαιτίας των λεγόμενων κακών ...κειμένων.

Ομως, οι πραγματικοί λόγοι είναι προφανείς. Τώρα που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, η καλή εικόνα του προϊόντος σκιάζεται επικίνδυνα (άρα και δε θα πουλάει τόσο) αλλά και η εικόνα των εταιρειών δέχεται τριγμούς από το γεγονός ότι προβάλλουν μια διοργάνωση των ουσιών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή γι' αυτούς να φύγουν. Ούτως ή άλλως, τα λεφτά τους τα έχουν βγάλει με το παραπάνω. Και έδαφος στο σημερινό σύστημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, για να ανακαλύψουν καινούριους ...παραδείσους υπάρχει.


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ