Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή στις ηρωίδες κρατούμενες στο Τρίκερι

Το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Γυναικών Σέκλιζας (ΟΓΕ) Καρδίτσας οργάνωσαν από κοινού επίσκεψη - προσκύνημα, το περασμένο Σάββατο 21.7, στο νησάκι Τρίκερι του Παγασητικού. Εκεί όπου, στην περίοδο του Εμφυλίου (1948-1951), φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν χιλιάδες γυναίκες αγωνίστριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και ολόκληρες οικογένειες αγωνιστών, γυναίκες και παιδιά, πολλές μωρομάνες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και άλλες έγκυες που γέννησαν εκεί, στον τόπο της εξορίας, τα παιδιά τους.

Οι προσκυνητές κατέθεσαν στεφάνι στην είσοδο του Μοναστηριού, όπου υπάρχει μικρή μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στις, περίπου, εφτά χιλιάδες γυναίκες που κρατήθηκαν σ' εκείνο το κολαστήριο της μεταβαρκιζιανής βαρβαρότητας. Κι αυτό γιατί αρνήθηκαν να προδώσουν τα ιδανικά τους και να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ...«παραφυάδες» του, όπως ζητούσαν επίμονα οι δεσμοφύλακές τους, υποβάλλοντάς τες σε φρικτά βασανιστήρια.

Οι προσκυνητές υποσχέθηκαν να φροντίσουν, ώστε να ανεγερθεί ένα απλό και απέριττο μνημείο στην είσοδο του Μοναστηριού, που να θυμίζει στις μελλοντικές γενιές το πέρασμα εκείνων των ηρωικών γυναικών, από το κάτεργο της αμερικανοκρατίας, του κράτους των δοσιλόγων και των προδοτών της μεταβαρκιζιανής θηριωδίας.

Β. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ