Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Σχέδιο για διπλό καθεστώς διοίκησης...

Ο Γ. Αραφάτ με τον Χ. Μουμπάρακ

Associated Press

Ο Γ. Αραφάτ με τον Χ. Μουμπάρακ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-

Στην ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε «ιερή πόλη τελούσα υπό την κυριαρχία του Θεού» και στο «διπολικό» γεωγραφικό και διοικητικό διαχωρισμό της Ιερουσαλήμ σε δυτικό, υπό ισραηλινή διοίκηση, τμήμα και σε ανατολικό, υπό παλαιστινιακή διοίκηση, αποκαλύφθηκε χτες πως βρίσκεται ο βασικός άξονας της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας με στόχο την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, μετά τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, και του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στην Αλεξάνδρεια. Οπως δήλωσε επί λέξει ο Αιγύπτιος υπουργός, «εφόσον υπάρχει ισραηλινή κυριαρχία στη δυτική Ιερουσαλήμ, θα πρέπει να υπάρχει και παλαιστινιακή κυριαρχία στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Αυτή είναι η λογική της δικαιοσύνης και των διεθνών συμφωνιών»... Ωστόσο, ο Αμρ Μούσα διευκρίνισε ότι δεν έχουν επιτευχθεί έως τώρα «υποχωρήσεις, ούτε υπάρχουν αμφισημίες αναφορικά με την πρόταση που υποστηρίζει ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Οι πρώτες αντιδράσεις, από πλευράς Ισραηλινών, ήρθαν από τον Ισραηλινό δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ. Ο Ολμέρτ δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους πως υποστηρίζει, κατ' αρχάς, την αιγυπτιακή πρόταση για το καθεστώς της πόλης, υπό τον όρο, όμως, πως «δε θα υπάρξει καμία αλλαγή πάνω στον παρόντα διακανονισμό, υπό τον οποίο το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη γενική ασφάλεια της πόλης, ενώ οι μουσουλμάνοι ιερείς έχουν υπό την ευθύνη τους τη διοίκηση των ιερών τους μνημείων»... Κατά μερικούς, η χτεσινή δήλωση του Ισραηλινού δημάρχου θεωρήθηκε ως επικρότηση της αιγυπτιακής πρότασης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ... Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ίδια τη δήλωση, οι Ισραηλινοί είναι αμετακίνητοι στις γνωστές τους θέσεις... με εξέχουσα εκείνη της ανάληψης όλου του ελέγχου της πόλης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναταράξεις με «αποκαλύψεις» για την Παλαιστινιακή Αρχή (2011-01-25 00:00:00.0)
Επιμένει εποικιστικά ο Νετανιάχου ενόψει Μίτσελ (2009-09-15 00:00:00.0)
Νέες αναβολές «επαφών» και «προτάσεις» προς Συρία (2007-07-11 00:00:00.0)
Συμφωνία για διατήρηση της εκεχειρίας (2007-04-27 00:00:00.0)
Στο κενό πάλι η αμερικανική μεσολάβηση (1998-01-24 00:00:00.0)
Εμπρηστική απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ (1997-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ