Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
«Επικίνδυνη και ανεπιθύμητη η επίσκεψη Κλίντον στην Κολομβία»!

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζονται το «Σχέδιο Κολομβία» και οι προσπάθειες ΗΠΑ, ΕΕ για την καταστολή των προοδευτικών ανταρτικών κινημάτων στην Κολομβία που μάχονται το διεφθαρμένο πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, εξέδωσε χτες η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Κολομβία. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, πραγματοποιεί επίσκεψη -αστραπή στη μαρτυρική Κολομβία. Η επίσκεψη αυτή μόνο κακά προμηνύει για το λαό της Κολομβίας, για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και για το μαζικό, λαϊκό κίνημα. Γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Κολομβία στιγμή, μετά την αποτρόπαιη δολοφονία έξι παιδιών από το στρατό, μετά από νέες σφαγές πολιτών από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ο Κλίντον δεν πηγαίνει, βέβαια, για να στηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Πηγαίνει για να θέση σε εφαρμογή το περιβόητο "Σχέδιο Κολομβία", που υποτίθεται ότι σαν στόχο έχει το χτύπημα του εμπορίου ναρκωτικών και την ανάπτυξη της χώρας σε σωστές βάσεις, στην πραγματικότητα, όμως, στοχεύει ξεκάθαρα στην εξόντωση με όλα τα μέσα του ένοπλου κινήματος, που όχι μόνον έχει ουσιαστική παρουσία σ' ολόκληρη τη χώρα εδώ και σαράντα χρόνια, αλλά απειλεί με τις νίκες του όλο και περισσότερο το διεφθαρμένο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, έχει ξεσκεπάσει τις στενές σχέσεις στρατού/αστυνομίας με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και βοηθάει ουσιαστικά το λαϊκό, μαζικό κίνημα, να υψώσει και πάλι το ανάστημά του στα μέτρα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το "Σχέδιο Κολομβία" είναι σοβαρή απειλή για την ειρήνη όχι μόνο στην Κολομβία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Σημαίνει γενίκευση του πολέμου, παραπέρα ένταση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και επικίνδυνη πρόκληση για το λαϊκό κίνημα, ένοπλο και μη. Στηρίζεται από την ολιγαρχία της χώρας, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και όπως μας πληροφορεί τελευταία με επιστολή της - απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, και από την ελληνική κυβέρνηση, αφού "έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα".

Καλούμε το λαϊκό κίνημα της χώρας μας:

  • Να καταδικάσει τις προσπάθειες αυτές των ΗΠΑ, της ΕΕ και της παγκόσμιας αντίδρασης, που με το πρόσχημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών προσπαθούν να επιβάλλουν μια στρατιωτική λύση στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Κολομβίας.
  • Να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μη στηρίξει ούτε σε διμερή βάση, ούτε μέσα στην ΕΕ το "Σχέδιο Κολομβία" και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της Κολομβίας για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Να καταγγείλει με κάθε τρόπο τα σχέδια βιετναμοποίησης της Κολομβίας, που απειλούν να μετατρέψουν την περιοχή της Λατινικής Αμερικής σε νέα Βαλκάνια».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ