Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις και κατά αμάχων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αμαχοι πολίτες ήταν ο στόχος αρκετών από τις χτεσινές επιθέσεις, κυρίως στην πρωτεύουσα. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε εμπορικό δρόμο της σιιτικής συνοικίας Καράντα, σκοτώνοντας 25 πολίτες και τραυματίζοντας 70. Εξι πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν και από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κιρκούκ. Στη Μοσούλη από επίθεση καμικάζι κατά αστυνομικού κτιρίου σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί και 13 τραυματίστηκαν ενώ νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκαν πέντε Ιρακινοί στρατιώτες σε ενέδρα. Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων επτά Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, κυρίως στην επαρχία Ντιγιάλα.

Ενώ οι προβοκατόρικες επιθέσεις κατά αμάχων δε φαίνεται να σταματούν από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας κυρίως στην πρωτεύουσα, το ιρακινό υπουργείο Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι καταρρέει το όποιο σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς περίπου το 80% των εργαζομένων σε αυτό (γιατροί και νοσοκόμοι) έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους φοβούμενοι για τη ζωή τους. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 2006 σκοτώθηκαν 627 γιατροί και νοσηλευτές.

Κώδωνα κινδύνου έκρουσαν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και στη σύνοδο για τους Ιρακινούς πρόσφυγες που άρχισε, χτες, στο Αμμάν της Ιορδανίας με τη συμμετοχή αξιωματούχων από το Ιράκ, τις γειτονικές του χώρες, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Επισημάνθηκε ότι οι χώρες υποδοχής των προσφύγων αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα με τις συνθήκες υγιεινής, το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, την εκπαίδευση.

Σκάνδαλο εκατομμυρίων

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν, χτες, κατά του 41χρονου ταγματάρχη Τζον Κόκεραμ, αρμόδιου για προμήθειες του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Κουβέιτ, αλλά και κατά μελών της οικογένειάς του, για δωροληψία, ξέπλυμα χρήματος και απάτη, καθώς φέρεται να αποδέχτηκε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια δολάρια από 8 εταιρείες προμηθειών. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «κορυφή ενός παγόβουνου σκανδάλων». Το Πεντάγωνο δεν έκανε σχόλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ