Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δικαίωμα η εργασία για τη γυναίκα

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση της σχετικής Επερώτησης του Κόμματος

Eurokinissi

Το ΚΚΕ απορρίπτει τις λογικές και τις πολιτικές που - εκπορευόμενες από την ΕΕ - θέλουν τη γυναίκα να διατηρεί την ανισότιμη θέση που έχει στην κοινωνία και ταυτόχρονα ενισχύουν εναντίον της τόσο ξεπερασμένες αντιλήψεις, όπως και όλο το πλέγμα των ταξικών διακρίσεων, τόνισε χτες στην παρέμβασή της στη συζήτηση η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα για τη γυναίκα, απαιτώντας την ουσιαστική προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών της δικαιωμάτων.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση απέναντι στις γυναίκες δε στοχεύει στην ισότητα των δύο φύλων», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι «ο στόχος αυτός δεν υπάρχει και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επισήμανε ότι «η πολιτική που ακολουθείται αναπαράγει όλο το καθεστώς διακρίσεων και μάλιστα με οξυμένο τρόπο», ενώ αν και «οι γυναίκες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν είναι ίδιες με αυτές που ήταν πριν από 30 χρόνια», ώστε να υπάρχει η δικαιολογία του μη υπάρχοντος ανάλογου γυναικείου υλικού, «τα πράγματα γίνονται χειρότερα».

Χρησιμοποιούν τη γυναίκα ως μοχλό για την αύξηση κερδών

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις περίφημες «διακηρύξεις περί ισότητας των δύο φύλων», σχολιάζοντας ότι «μιλάτε για ευκαιρίες. Ο όρος δε λέει τίποτε», αφού «από τις ευκαιρίες μπορούν να ενισχυθούν οι γυναίκες που βρίσκονται σε ανώτερο οικονομικό επίπεδο και στην κυρίαρχη τάξη», ενώ «ο όρος σημαίνει το κυνηγητό, αυτό που λένε ανταγωνιστικότητα». Οπως είπε «η πλειοψηφία των γυναικών που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα δεν έχουν δικαιώματα και δεν μπορούν να επωφεληθούν των υποτιθέμενων ευκαιριών».

Οσον αφορά στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε λόγο για «χρησιμοποίηση της γυναίκας ως μοχλού για την αύξηση των κερδών» τονίζοντας πως «παραδέχεται η ΕΕ ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη μισθολογική εξίσωση», «όμως πάει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο επειδή, για προεκλογικούς λόγους, δεν ενδίδετε στο να ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «εμείς διακηρύσσουμε την ανυπακοή και την απειθαρχία σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο». «Ας δικάσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, η Αλ. Παπαρήγα απευθύνθηκε προς τον υπουργό Εργασίας, λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του να υπάρχει διαφορά 5 χρόνων στη συνταξιοδότηση της γυναίκας», αφού «υπάρχουν και βιολογικές πλευρές που είναι μετρήσιμες». Σχολιάζοντας δε τη συμφωνία κυβέρνησης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για κοινή στάση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ», τονίζοντας ότι η ΕΕ «θέλει να μετατρέψει τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων σε επαγγελματικά», δηλαδή «θέλει να τα πάει προς τα κάτω» και ότι «φοβάμαι ότι η συζήτηση γίνεται μόνο για τα 5 χρόνια, ενώ είναι θέμα χαρακτήρα της Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων».

Ειδική αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στα μέτρα που λαμβάνονται για τις γυναίκες, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται στο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζονται. Οπως είπε «η ΕΕ έχει διαμορφώσει τον λεγόμενο οδικό χάρτη για τα δικαιώματα των γυναικών» και «σε αυτόν όλες οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται είναι μερική απασχόληση, εποχική απασχόληση, ελαστική απασχόληση», αφού «οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι το 25% μερική απασχόληση και 45% εποχιακή». Συνέχισε, λέγοντας ότι «πατάτε πάνω στη λογική που λέει ότι η γυναίκα έχει δεύτερο ρόλο, οπότε το θέμα του συνδυασμού οικογενειακού και εργασιακού ρόλου αφορά τη γυναίκα. Οχι, αφορά και τον άνδρα» και «αφορά γενικά τον εργαζόμενο». Εξήγησε ότι «παίρνουμε υπόψη τα βιολογικά χαρακτηριστικά όχι όμως για ταξική ανισότητα», ενώ παράλληλα το σημερινό σύστημα «αναπαράγει όλες τις σκουριασμένες ιδέες για τη γυναίκα».

Αντιπαραγωγικά και παρασιτικά τα νέα επαγγέλματα για τις γυναίκες

Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος επισήμανε ότι «τα νέα επαγγέλματα που διαμορφώνονται για τις γυναίκες είναι αντιπαραγωγικά και παρασιτικά», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τον εργαζόμενο, που εξαναγκάζεται να εργαστεί με τους τρόπους αυτούς, αλλά την πολιτική που ασκείται. Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα είπε ότι «έχουμε τους λεγόμενους σχολικούς τροχονόμους» που «παίρνουν 147 ευρώ το μήνα», ενώ «έχουν 100 ώρες δουλιά μαζεμένη το μήνα». Επίσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα, με βάση τα οποία πρέπει «να μαγειρεύει μια γυναίκα στο σπίτι της για τους φτωχούς», τονίζοντας ότι «τα προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι" έτσι όπως είναι οργανωμένα καταντούν παρασιτικά». Τόνισε ότι «θα μπορούσαν να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας στην κοινωνική πολιτική που να είναι κανονικές και πιο χρήσιμες», διαφωνώντας επίσης με την «εξάρτηση εργασίας από τα κοινωνικά προγράμματα», αφού «τελειώνουν τα προγράμματα ...πάνε και οι θέσεις εργασίας». Οπως είπε, «απορρίπτουμε συνολικά όλη αυτή τη λογική», λέγοντας ότι «η θέση εργασίας για τη γυναίκα είναι δικαίωμα».

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για βελτίωση της θέσης της γυναίκας», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εξίσωση των αμοιβών και την προστασία» στον ιδιωτικό τομέα, αφού η γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίσει τον «εργοδότη που θα της πει στο αυτί "πότε θα κάνεις παιδί;" για να σε προσλάβω». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα της πορνείας, λέγοντας ότι «είτε είναι επάγγελμα είτε όχι, είναι εξαναγκαστική» σημειώνοντας ότι «ο αγοραίος έρωτας, είτε αφορά τη γυναίκα είτε τον άντρα, ενέχει σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Συνολικά, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι αναχρονιστικές αντιλήψεις «αναπαράγονται με τον χειρότερο τρόπο, πιο εμπορευματοποιημένο», καλώντας την κυβέρνηση να προβληματιστεί για «θέματα όπως ο πολιτικός γάμος και η ονοματοδοσία», όπου οι παλιότεροι θεσμοί «παραμένουν για να εισπράττεται το παραδάκι είτε από την εκκλησία είτε από το κράτος». Επισήμανε ότι «αναπαράγονται και ενισχύονται ξεπερασμένες αντιλήψεις», αφού το υπάρχον σύστημα έχει «συμφέρον να διατηρήσει τη γυναίκα ένα ανισότιμο μέλος της κοινωνίας». «Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική σας», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα όπου «γυναίκα ισον: ευκαιρίες, ευελφάλεια, κοινωνική φροντίδα».

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ