Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εμμονή στις πολιτικές που αναπαράγουν τις διακρίσεις

Την εμμονή τους στις πολιτικές της ΕΕ που αναπαράγουν τόσο την εκμετάλλευση των γυναικών όσο και τις διακρίσεις επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους τόσο ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, όσο και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη.

Ο υπουργός Απασχόλησης αναφερόμενος στο ΚΚΕ είπε ότι «αρνείστε το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι πολιτικές στη χώρα μας» και «αρνείστε την ελεύθερη ιδιωτική δράση και τις πολιτικές της ΕΕ της οποίας είμαστε μέλος». Παρουσιάζοντας τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τις γυναίκες ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι κινούνται στο πλαίσιο της προώθησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ με πρόφαση την ενίσχυση των γυναικών επιδοτούνται ευθέως οι εργοδότες. Ο Β. Μαγγίνας έκανε λόγο για «ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας» και «χρηματοδότηση της ανάπτυξης της γυναικείας απασχόλησης», υποστηρίζοντας ότι «προωθήθηκαν μέτρα για την υποστήριξη της εναρμόνισης οικογενειακής και κοινωνικής ζωής», όπως, για παράδειγμα, το ολοήμερο σχολείο. Παράλληλα, έκανε λόγο για «προώθηση ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άντρες στις επιχειρήσεις», λέγοντας ότι «συμπληρώθηκαν οι διατάξεις για την προστασία της εργασίας των εγκύων», ενώ θεσμοθετήθηκε η «επέκταση πολυτεκνικών δικαιωμάτων σε οικογένειες με 3 παιδιά».

Ο Βασίλης Μαγγίνας, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τις πολιτικές που οδηγούν τις γυναίκες σε θέσεις μερικής απασχόλησης στη λογική της «κοινωνικής αλληλεγγύης» και μάλιστα με αντικείμενο που αναπαράγει αναχρονιστικά μοντέλα (όπως φροντίδα ηλικιωμένων, μαγειρική κατ' οίκον), υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα κατεστημένα κοινωνικά μοντέλα», τα οποία, όπως είπε, «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στο Γ΄ και Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είπε ότι «το 13,3% πηγαίνει στην ενίσχυση της ισότητας και των ευκαιριών των γυναικών», σημειώνοντας ότι ωφελούμενες είναι χιλιάδες γυναίκες. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «1.634 επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν από την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας», οι οποίες δημιουργούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην «παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας», στην «επιδοτούμενη τοποθέτηση γυναικών επιστημόνων σε επιχειρήσεις», καθώς και στην «ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπου απασχολούνται γυναίκες».

Σε παρόμοια οπτική στο θέμα των γυναικών κινήθηκε με την τοποθέτησή της και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, ξεκαθαρίζοντας ότι και οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ «πατάνε» στη βάση της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας». Υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ οραματίστηκε τη θέση της γυναίκας», «ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα που θεσμοθέτησε την εκπροσώπηση των γυναικών κατά 40% στα όργανα του κινήματος». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν εφαρμόζετε νόμους που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε», αλλά και «νόμους που έτρεχαν από το ΠΑΣΟΚ δεν τους στηρίζετε, δεν τους προωθείτε», αναφερόμενη ειδικά στη «γυναικεία επιχειρηματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ