Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «αντοχές» της οικονομίας

Οι καθημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η τρέχουσα επικαιρότητα πείθει και τον πιο άσχετο πως η κυβέρνηση Καραμανλή - ακολουθώντας το δρόμο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ερμηνεύει τις «αντοχές της οικονομίας» όπως τη βολεύει. Ικανοποιεί ή αρνείται την ικανοποίηση κάποιου αιτήματος, με κριτήριο ποιος το διατυπώνει και όχι αν το προβαλλόμενο αίτημα είναι «δίκαιο». Ετσι, την ώρα που αρνείται να ικανοποιήσει κάποιο από τα δίκαια λαϊκά αιτήματα (εργαζομένων, συνταξιούχων και άλλων μεγάλων κοινωνικών ομάδων) με το επιχείρημα ότι «δεν αντέχει η οικονομία», την ίδια ώρα ικανοποιεί προκλητικές αξιώσεις του κεφαλαίου για αύξηση των κρατικών ενισχύσεων προς διάφορες κατηγορίες μεγαλοεπιχειρηματιών, με το επιχείρημα ότι αυτοί είναι οι «σωτήρες» που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία «πλούτου», νέων θέσεων εργασίας, κλπ.

Αδιάψευστο μάρτυρα των παραπάνω αποτελούν και δύο ειδήσεις της τρέχουσας βδομάδας, που προήλθαν από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η πρώτη είδηση έχει να κάνει με την εγκύκλιο για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα), με την οποία η κυβέρνηση προαναγγέλλει την πρόθεσή της να συνεχίσει και το 2008 τη σφιχτή αντιλαϊκή πολιτική. Με την εγκύκλιο αυτή η κυβέρνηση γνωστοποιεί την απόφασή της να παγώσει τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα δοθούν το 2008 στα ΝΠΔΔ και στα ΝΠΙΔ, με πρόσχημα τη δέσμευσή της στην ΕΕ να μηδενίσει μέχρι το έτος 2010 τα κρατικά ελλείμματα. Στα πλαίσια αυτά, στην εγκύκλιο αναφέρεται, ρητά, ότι «οι επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν τις επιχορηγήσεις του τρέχοντος έτους». Με δεδομένο ότι από τις επιχορηγήσεις αυτές επιβιώνουν σήμερα εκατοντάδες προνοιακά, εκπαιδευτικά και μορφωτικά, πολιτιστικά και άλλα ιδρύματα, είναι φανερό πως με τις συνεχείς περικοπές τους οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ωθούν αυτούς τους φορείς στις λογικές της «αγοράς» και της εμπορευματοποίησης.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με τον απολογισμό του επενδυτικού νόμου της ΝΔ, με τον οποίο παρέχονται γενναιόδωρες πριμοδοτήσεις (κρατικές επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, κλπ.) σε Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες για να κάνουν επενδύσεις. Από τα στοιχεία που παρέθεσε την περασμένη Τετάρτη ο Γ. Αλογοσκούφης προκύπτει με σαφήνεια ότι η οικονομία αντέχει αλλά μόνο για παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, μόνο για την επιχορήγηση των πολυσχιδών δραστηριοτήτων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα στοιχεία, μάλιστα, που παρέθεσε ο υπουργός προκύπτει με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στους επιχειρηματίες πολύ περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο πως η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων θα συνεχίζεται όσο κυριαρχεί ο δικομματισμός. Για να τερματιστεί αυτή η πολιτική απαιτείται η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και η ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που αγωνίζεται σταθερά για τα συμφέροντα των εργαζομένων.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ