Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Κατηγορηματικό ΟΧΙ στη νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Εκκληση 23 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών - μελών της ΕΕ

Τη βδομάδα που μας πέρασε 23 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέβησαν σε μια σημαντικής πολιτικής σημασίας παρέμβαση. Δημοσιοποίησαν κοινή τους έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης, καλώντας τους να αποφασίσουν οι ίδιοι και να απορρίψουν τη νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην έκκλησή τους αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσεται σε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική «υπερδύναμη» και πως οι ηγέτες της, που δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των λαών, αλλά των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζών και του ιμπεριαλισμού, έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους στην κατεύθυνση αυτή.

Σημειώνουν πως η λεγόμενη Συνθήκη για ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη («ευρωσύνταγμα»), που εξυπηρετούσε την επιτάχυνση αυτής της στρατηγικής σημασίας επιλογής, κατέρρευσε μετά την απόρριψή της από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας και ως αποτέλεσμα της αντίστασης ευρύτερων δυνάμεων των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, τονίζουν πως οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ επιδιώκουν τώρα τη σύναψη της λεγόμενης Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης ή της Συνθήκης της ΕΕ («ευρωσυνθήκη»). Σκοπός τους είναι, μέσω και θεσμοθετημένων μορφών, η επιβολή και η εφαρμογή, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και ενάντια στα συμφέροντα των λαών, της πολιτικής κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων, της επιβολής του μιλιταρισμού. Η στρατιωτική πολιτική της ΕΕ ανταγωνίζεται εξίσου την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.

Το «ευρωσύνταγμα», σημειώνουν, μετονομάστηκε σε «ευρωσυνθήκη», με αποκλειστικό σκοπό να στερηθούν οι λαοί το αναφαίρετο δικαίωμά τους να αποφανθούν με άμεσο τρόπο για τις ρυθμίσεις αυτές. Αποφασίστηκε η Συνθήκη να συζητηθεί και να υιοθετηθεί κεκλεισμένων των θυρών από μια διακυβερνητική διάσκεψη.

Με κατηγορηματικότητα τονίζουν πως τα κόμματα που υποστηρίζουν την έκκληση λένε ΟΧΙ στη νέα αυτή Συνθήκη και απορρίπτουν τη διαδικασία υιοθέτησής της πίσω από τις πλάτες των λαών, ενώ σημειώνουν πως θεωρούν ότι όλοι, εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι, άνεργοι, άστεγοι, μαθητές και φοιτητές πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολιτικούς, ανεξάρτητα αν η εθνική νομοθεσία επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ή όχι. Απαιτούμε - τονίζουν - τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του περιεχομένου της «Συνθήκης της ΕΕ», συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των συνοδευτικών πρόσθετων ρυθμίσεων. Απαιτούμε την υποβολή της «ευρωσυνθήκης» στην κρίση όλων των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ.

Και καταλήγουν: «Κάνουμε έκκληση στους πολίτες στις χώρες - μέλη της ΕΕ: Να πούνε ΟΧΙ στην οργανωμένη κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Να πούνε ΟΧΙ στην "ευρωσυνθήκη"».

Την έκκληση υπογράφουν τα παρακάτω κόμματα:

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου (Βαλονία, Βρυξέλλες)

-- Κόμμα Εργασίας Βελγίου

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, Τσεχία

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

-- Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών

-- Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

-- ΑΚΕΛ, Κύπρος

-- Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

-- Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

-- Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Φλάνδρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ