Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προεκλογικά εγκαίνια σε ολοήμερα σχολεία

Σε προεκλογικές κορόνες για επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, επιδόθηκε ο υπουργός Παιδείας, που εγκαινίασε χτες το πρωί δύο δημοτικά ολοήμερα σχολεία στα Ανω Πετράλωνα. Πρόκειται για τα 76ο και 138ο Δημοτικά Σχολεία, τα κτίρια των οποίων είχαν πληγεί από το σεισμό του Σεπτέμβρη και λειτουργούν πλέον κανονικά, αφού επισκευάστηκαν από τον ΟΣΚ.

«Θεωρώ το ολοήμερο σχολείο τον πιο σημαντικό θεσμό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», είπε, προσπαθώντας, για μια ακόμα φορά, χρησιμοποιώντας ένα από τα πάγια αιτήματα των γονιών, να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις τη μεταρρύθμιση. Οπως είπε, ο σκοπός του ολοήμερου σχολείου «δεν είναι μόνο παιδαγωγικός. Χρειαζόμαστε το ολοήμερο δημοτικό σχολείο για να βοηθήσουμε το παιδί στις ελεύθερες ώρες του να είναι δημιουργικό, αλλά και τις εργαζόμενες μητέρες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, την τρίτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, λειτουργούν 1.500 τμήματα δημιουργικής απασχόλησης σε 1.163 δημοτικά σχολεία. Πάντως, τα λειτουργούντα ολοήμερα σχολεία δεν ξεπερνούν τα 30, ενώ τα λεγόμενα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης χαρακτηρίζονται από γονείς και εκπαιδευτικούς ως «παιδοφυλακτήρια», αφού λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά τα ολοήμερα σχολεία, τα οποία το υπουργείο Παιδείας προβάλλει ιδιαίτερα ως πλευρά της «μεταρρύθμισης», καθώς βασίζονται σε αίτημα του κινήματος των γονιών για σχολείο που να ολοκληρώνει το παιδαγωγικό του έργο, ο θεσμός όπως λειτουργεί σήμερα δεν ικανοποιεί το αίτημα αυτό. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται από το ΕΠΕΑΕΚ χωρίς να εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους μετά το τέλος του προγράμματος και, όπως όλα δείχνουν, το βάρος της λειτουργίας τους θα πέσει στις πλάτες των εργαζομένων. Μάλιστα, με το νόμο 2525/97, την ευθύνη για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων αναλαμβάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ