Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΤΩΧΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Οργή... απόγνωση... δυσπιστία...

Ψυχική συντριβή, οργή, απόγνωση, δυσπιστία. Με αυτές τις λέξεις μπορεί να περιγράψει κανείς το πώς βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών Αιγιάλειας, Διακοφτού και επαρχίας Καλαβρύτων την απόλυτη καταστροφή στην πιο οδυνηρή πυρκαγιά των τελευταίων ετών στη χώρα. Ο λογαριασμός - αν κι ακόμα δεν έχει κλείσει οριστικά - από τις πύρινες γλώσσες που κατάπιαν και χώνεψαν στο διάβα τους περισσότερα από 250.000 στρέμματα είναι τραγικός.

Τρεις άνθρωποι νεκροί - ένας 80χρονος αγρότης στη Μαμουσιά Αιγίου και δύο ηλικιωμένες γυναίκες στο Ανω Διακοφτό - περισσότερα από 130 σπίτια, δεκάδες χιλιάδες ελιές και χιλιάδες στρέμματα σταφίδας και αμπελιού, 200.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, 2.500 αιγοπρόβατα, 5.000 πουλερικά και κουνέλια, 150 αποθήκες, 150 στάβλοι, 300 κυψέλες με μελίσσια...

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή έκδηλη είναι η οργή των ανθρώπων για την τραγική ολιγωρία των αρχών και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Η απόγνωσή τους για τις καταστροφές και την απώλεια του βιου τους είναι αποτυπωμένες στα πρόσωπά τους την ώρα που στέκονται πάνω από τα αποκαΐδια και προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει. Οταν χρειάστηκαν τη συνδρομή της πολιτείας αυτή ήταν απούσα. Η τραγική ειρωνεία είναι πως μεταξύ των πληγέντων αγροτών, τυχερός θεωρείται αυτός που του έχει καεί η μισή περιουσία...

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία και τη δυσπιστία των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών για το μέλλον τους καθώς η πείρα τόσο από τους σεισμούς του Αιγίου όσο και από τις αλλεπάλληλες καταστροφές στην παραγωγή έχει δείξει πως οι εξαγγελίες υπολείπονται έτη φωτός από την πράξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την επόμενη κιόλας μέρα των εξαγγελιών ο χρόνος απόδοσης των αποζημιώσεων μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) έχει αλλάξει. Ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως οι αποζημιώσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ανέφερε ως το συντομότερο δυνατό χρόνο το ...Πάσχα. Και είναι μόνο η αρχή... Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Δερβένι Κορινθίας - σε γειτονικό μάλιστα νομό - και παρά τις ανάλογες διαβεβαιώσεις τότε, για άμεση αποζημίωση, μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί ούτε 1 ευρώ στους πληγέντες!

Ο «Ρ» βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και συζήτησε με τους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους. Με τους ανθρώπους που αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ