Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Σχετικά με την «ιερότητα της ζωής»

«Ελλειψη φιλανθρωπικής στάσης και οριστική είσοδό της στην οδό του φονταμενταλισμού, από τον οποίο σοβαρά υποφέρει ακόμη και σήμερα η ανθρωπότητα, σε πολλές εκφάνσεις της ζωής», δείχνει η Εκκλησία, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ), αν αποκρούει τη διακοπή της κύησης, ακόμα και στην περίπτωση που γνωρίζουμε, με την πρόοδο της γενετικής, ότι το μελλογέννητο θα είναι άτομο με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Σ' αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την άποψη του ΣΔΓ, όχι απλώς πρέπει να επιτρέπεται, αλλά να επιβάλλεται ηθικά η διακοπή της κύησης, κατά κύριο λόγο για το συμφέρον του ανθρώπου που θα γεννηθεί βαριά μειονεκτικός διά βίου, αλλά και της οικογένειας και της κοινωνίας.

Στην τοποθέτησή του ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει: «Η απόκτηση ή μη παιδιών, πόσων και σε τι χρονικά διαστήματα έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ανθρώπινο δικαίωμα των γονέων και ιδίως της μητέρας. Γι' αυτό η αντισύλληψη και η άμβλωση είναι νόμιμες ενέργειες (η πρώτη κατά κανόνα προλαβαίνει τη δεύτερη). Το ανθρώπινο αυτό δικαίωμα έχει ως στόχο τη μη απόκτηση παιδιών όταν οι υλικές ή και ψυχικές συνθήκες της οικογένειας το αποκρούουν. Αυτό, τόσο από σεβασμό στην ελευθερία των γονέων στη διαμόρφωση της ζωής τους, όσο και προς το συμφέρον του παιδιού που θα ήταν δυστυχισμένο αν ερχόταν στον κόσμο ανεπιθύμητο. Μόνο στις ολοκληρωτικές χώρες η πολιτική εξουσία επεμβαίνει σε τέτοια θέματα».

Η αντίδραση του Συνδέσμου έρχεται σε μια εποχή που διαφαίνεται η τάση διεθνώς να αμφισβητηθεί το δικαίωμα των γυναικών να συνεχίσουν ή όχι την εγκυμοσύνη. Αποφάσεις δικαστικές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (π.χ., Πολωνία) αμφισβητούν το δικαίωμά τους να αποφασίσουν τη διακοπή της κύησης ακόμα κι αν πρόκειται για παθολογικό έμβρυο, ή η μητέρα διατρέχει κίνδυνο σοβαρής αναπηρίας αν συνεχιστεί η κύηση. Πρόσφατη (2007) απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ κάνει δυνατή την απαγόρευση διακοπής της κύησης ακόμη και για λόγους υγείας, γιατί θεωρεί ότι το έμβρυο είναι μια μορφή ζωής. «Για τον Πρόεδρο Μπους, διαβάζουμε, η απόφαση αυτή αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς το σεβασμό της "ιερότητας της ζωής"». Να 'δειχνε τον ίδιο... σεβασμό για την ιερότητα της ζωής στο Ιράκ και σ' άλλες περιοχές του κόσμου όπου ξεκληρίζονται νέοι, ολοκληρωμένοι άνθρωποι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικαλείται «αρμοδιότητα κρατών» για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία (2021-02-12 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων (2021-02-02 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων (2020-10-31 00:00:00.0)
Κοινοβουλευτικό «πράσινο φως» για έμβρυα με τρεις γονείς (2015-02-04 00:00:00.0)
Η μεμβράνη του αυγού, που κατάργησε το αυγό! (2009-10-25 00:00:00.0)
Πειράματα κλωνοποίησης βλαστοκυττάρων ανθρώπου... (2004-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ