Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις με αφορμή δυο συναντήσεις...

Δυο ξεχωριστές επισκέψεις, μια στις ΗΠΑ από το νέο πρωθυπουργό της Αγγλίας και μια στο Παρίσι από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, υπήρξαν ενδεικτικές για τις πολιτικές κατευθύνσεις μεταξύ των εταίρων της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας. Η επίσκεψη του Αγγλου πρωθυπουργού εμφανίστηκε μάλλον ως κατάθεση διαπιστευτηρίων προς τον αρχηγό της συμμαχίας Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους. Στην πραγματικότητα ήταν μια διαζώσης από την αγγλική κυβέρνηση αποδοχή κι επιβεβαίωση της υποστήριξής της στην αμερικανική πολιτική. Αυτό θεωρήθηκε τυπικά και ουσιαστικά αναγκαίο μετά τις υποκριτικές κριτικές του νέου Αγγλου πρωθυπουργού κατά του Μπλερ για υπέρμετρη φιλο-αμερικανική πολιτική.

Μετά τις δηλώσεις του στο αμερικανικό έδαφος «περί της ευγνωμοσύνης του για το αντιτρομοκρατικό έργο των ΗΠΑ» διαλύθηκε το «σύννεφο» που σκοπίμως είχε δημιουργήσει στην αγγλική κοινή γνώμη για την πολιτική στο Ιράκ. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί εντελώς φυσικό. Η αγγλική αστική τάξη παρέδωσε την πρωτοκαθεδρία της στον καπιταλιστικό κόσμο στις ΗΠΑ μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Από τότε παίζει ρόλο κολαούζου στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, διασφαλίζοντας μέρος της λείας. Η αποχώρησή της π.χ. από το Ιράκ θα σήμαινε ότι εγκαταλείπει το μερτικό της. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της με τη νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι είχε, τουλάχιστον φαινομενικά, άλλη διάσταση. Από το ευρύ φάσμα θεμάτων που συζητήθηκαν και που για το περιεχόμενό τους ουδέν επί της ουσίας ανακοινώθηκε, φάνηκε η πρόθεση επιβεβαιωμένης ευρωενωσιακής ευθυγράμμισης. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιρροές που ασκεί ο αγγλο-αμερικανικός παράγοντας όλα περιορίζονται («ευρωσύνταγμα», Τουρκία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία κλπ) στο πλαίσιο ενός κατά περίπτωση και κατά χρονική στιγμή εφικτού. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί τουλάχιστον καταρχήν ενδιαφέρον είναι η αναφορά περί της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η σκέψη π.χ. του Γάλλου Προέδρου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πυροσβεστικού στόλου τονίζει έγκαιρα το ενδιαφέρον της γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτων κι αεροσκαφών.

Η ερώτηση είναι εάν αυτό το ενδιαφέρον μένει μόνο στον οικονομικό τομέα άμεσης προμήθειας της Ευρώπης από τη γαλλική βιομηχανία ή επεκτείνεται σ' ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Οι φωτιές κατακαίουν όλη τη Νότια Ευρώπη κι οι αναφορές μιλούν για εμπρησμούς. Πόσο μπορεί το γεγονός αυτό να σχετίζεται μ' ένα ανάλογο σχέδιο. Αυτή η καυτή ερώτηση θα διευκρινιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα ήδη μιλούν για εκμετάλλευση ορεινών όγκων κι άλλα αρκετά ενδιαφέροντα. Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα νέο καπιταλιστικό «άλμα»; Ολα μέλλει να φανούν όπως κι η αγγλο-αμερικανική σχέση σε μια πιθανή ανασυγκροτούμενη ηπειρωτική Ευρώπη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ