Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ικανοποίηση, σύντομες δηλώσεις και αισιοδοξία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Με χαμόγελα, λακωνικές δηλώσεις και ανακοίνωση της ημερομηνίας του νέου γύρου συνομιλιών, ολοκληρώθηκε η πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία, στην Ουάσιγκτον, η οποία, μάλλον, έκλεισε σε θετικό κλίμα, όπως ακριβώς και άρχισε. Η Ουάσιγκτον επέμεινε στη διακοπή της ροής των πληροφοριών, ενώ ο Τύπος, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ισραήλ υποδέχτηκε με ιδιαίτερα αισιόδοξα σχόλια το τέλος του πρώτου αυτού γύρου των διαπραγματεύσεων.

«Εγινε ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την ειρήνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη σύντομη εμφάνισή του μπροστά στους δημοσιογράφους, περιστοιχιζόμενος από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά το τέλος των διήμερων ισραηλινο-συριακών συνομιλιών. «Αυτή η νέα καλή αρχή μας δίνει την πεποίθηση ότι μπορεί, μέσα σε λίγο καιρό, να είμαστε μπροστά σε μια εντελώς διαφορετική Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι οι ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν «με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς» στις 3 Ιανουαρίου, στην Ουάσιγκτον.

Τόσο ο Μπάρακ, όσο και ο αλ Σάραα δεν έκαναν καμία δήλωση μετά το τέλος της, μεταξύ τους, συνάντησης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, είχε προηγηθεί ξεχωριστή συνάντησή τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και οι δύο άνδρες μίλησαν, σύντομα, στους δημοσιογράφους μόνο κατά την αναχώρησή τους από την Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρκέστηκε να τονίσει ότι «οι σχέσεις Ισραήλ και Συρίας έχουν επιστρέψει στον καλό δρόμο, αν και τα πράγματα παραμένουν ακόμα δύσκολα», ενώ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για την πορεία των συνομιλιών.

Ελαφρά πιο ομιλητικός, εμφανίστηκε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος συμμετείχε στις διήμερες συνομιλίες. Ο Λεβί εκτίμησε ότι χρειάζεται «υπομονή και σταθερότητα και από τις δύο πλευρές», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανότατα, θα υπάρχει τελική ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία επισήμανε στον Σύρο υπουργό την ανάγκη παρέμβασης της Δαμασκού στα τεκταινόμενα στο Ν. Λίβανο, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης, καθώς μία νέα όξυνση στην κατεχόμενη ζώνη θα «μπορούσε να τορπιλίσει οριστικά κάθε ειρηνευτική προσπάθεια». Ο Λεβί απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στη συριακή αντίδραση και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η συριακή αντιπροσωπεία φάνηκε να κατανοεί την ανάγκη επικράτησης ηρεμίας στο Ν. Λίβανο».

«Αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη»

Με εκτενή άρθρα, διαπνεόμενα, κυρίως, από αισιοδοξία, υποδέχτηκε ο ισραηλινός Τύπος το τέλος του πρώτου γύρου ισραηλινο-συριακών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. Η «Γιεντότ Αχρονότ» αναφέρει ότι «οι Κλίντον, Μπάρακ και αλ Σάραα δεσμεύτηκαν το έτος 2000 να είναι έτος ειρήνης», ενώ η «Μααρίβ» υπογραμμίζει ότι «αν και δεν έγιναν άλματα στην Ουάσιγκτον, επιτεύχθηκε πολύ σημαντικά βήματα: Καθορίστηκε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι στόχοι τους και η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων». Πιο τολμηρή ακόμη εμφανίζεται η εφημερίδα «Χααρέτζ», η οποία χαρακτηρίζει «αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη» τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον και εκτιμά ότι η «επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Συρία είναι πολύ σημαντικότερη από τον πραγματικά μεγάλο πόνο που θα προκαλέσει μια τέτοια κατάληξη στους Εβραίους εποίκους που κατοικούν στα υψώματα του Γκολάν».

Πιο συγκρατημένα, αλλά εξίσου θετικά είναι τα δημοσιεύματα και του συριακού Τύπου. Η, ελεγχόμενη πλήρως από την κυβέρνηση της Δαμασκού, εφημερίδα «Αλ Μπάαθ» χαρακτηρίζει «πολύ καλή βάση» τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον και αναλύει την κατάσταση στην κατεύθυνση των δηλώσεων του αλ Σάραα περί «βαθιάς ικανοποίησης από τις εξελίξεις». Στο άρθρο της εφημερίδας υπογραμμίζεται, επίσης, ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν, ακόμα, πολλές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, ενώ επαναλαμβάνεται ότι η Συρία, όπως και όλος ο αραβικός κόσμος, επιθυμεί μια δίκαιη και συνολική ειρήνη για τη Μέση Ανατολή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ