Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τι επιφυλάσσει η «ευελιξία»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα «ατυχήματα» των εργαζομένων σε βάρδιες είναι αυξημένα, τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας, όσο και κατά την αποχώρηση. Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει - ανάμεσα σ' άλλα - σε μειωμένη συγκέντρωση, φτωχότερη μνήμη, αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης και θυμού, ακούσιους ύπνους κτλ., σύμφωνα με την «Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας» (έκδοση του ΕΛΙΝΥΑΕ).

Πρόκειται για μερικά μόνο από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν σταθερό χρόνο και πρόγραμμα εργασίας, καθεστώς που η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων επεκτείνει σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ελαστική απασχόληση, η κατάργηση του 8ώρου, η καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων όπως ακόμα και η χορήγηση άδειας, ρεπό, διαταράσσουν την ομαλή βιολογική λειτουργία του οργανισμού, απειλούν σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Οι πράσινοι κι οι γαλάζιοι εμπνευστές όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων, δε λένε βέβαια κουβέντα για την άγρια παραβίαση βιολογικών νόμων που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Για παράδειγμα, οι ώρες ύπνου κάθε εργαζόμενου καθορίζονται γενετικά, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού, αλλά και την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας, το βαθμό δυσκολίας της εργασίας κτλ. Σκεφτείτε λοιπόν τι προβλήματα έχουν όσοι δουλεύουν τη μια μέρα πρωί, τη δεύτερη απόγευμα, την τρίτη βράδυ. `Η, τη μια μέρα 6 και την άλλη 12 ώρες. Και σκεφτείτε τι επιφυλάσσει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου καθένας δουλεύει όποτε, όσο και όπως θελήσει ο εκάστοτε εργοδότης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ