Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γλώσσες σημαίνουν μπίζνες»!

Η ίδια η ΕΕ αποκαλύπτει τι κρύβουν τα «παραμύθια» της περί «διαπολιτισμικού διαλόγου»

Αποκαλυπτική για το τι εννοεί πραγματικά η ΕΕ όταν μιλά για «σεβασμό» και «προώθηση της γλωσσικής και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας» είναι η κινητικότητα που παρατηρείται μέσα στο καλοκαίρι από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης στις 21/9 στις Βρυξέλλες με θέμα «Επιχειρήσεις, Γλώσσες και Διαπολιτισμικές Δεξιότητες» και σύνθημα... «Γλώσσες σημαίνουν μπίζνες» («LANGUAGES MEAN BUSINESS»)!

Στη διάσκεψη «θα εξεταστούν οι γλώσσες και η συμβολή τους στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», όπως άλλωστε προτάσσει και η «Στρατηγική της Λισαβόνας» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, και θα συμμετάσχουν εμπορικά επιμελητήρια, πολιτιστικά ινστιτούτα, σχολεία εκμάθησης ξένων γλωσσών, φορείς ανάπτυξης λογισμικού διδασκαλίας γλώσσας, σύμβουλοι επιχειρήσεων και εμπορικές οργανώσεις.

Θα συζητηθούν θέματα, όπως, «Γλώσσες και περιφερειακή ανάπτυξη», «Γλωσσικές δεξιότητες και επιχειρήσεις - προσφορά και ζήτηση», «Προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών στις επιχειρήσεις». Ιδιαίτερα όμως θα απασχολήσει τη διάσκεψη η ενότητα υπό τον τίτλο «Η σύνδεση μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων και της γλώσσας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις»!

Ο «πόνος» της ΕΕ είναι ότι κάθε χρόνο, «χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάνουν συμβόλαια ως συνέπεια της έλλειψής τους στις γλωσσικές δεξιότητες και στη διαπολιτισμική ικανότητα». Η «πρόκληση» για τις πολυεθνικές «είναι να ενσωματώσουν τις διαφορετικές επιχειρησιακές φιλοσοφίες και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση». Ετσι, θα κληθούν να απαντήσουν σε «ζητήματα», όπως: «Είναι τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ικανά να παρέχουν στις δυναμικές επιχειρήσεις αρκετούς ανθρώπους με τις σωστές δεξιότητες;»...

Γίνεται πλέον φανερό ότι ευρωενωσιακά προγράμματα τύπου «Ευρωπαϊκό έτος για τον διαπολιτισμικό διάλογο 2008» επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός πως «όλα τα σφυριά» και της «πολιτιστικής» πολιτικής της ΕΕ «χτυπούν» για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Γι' αυτό και η ΕΕ εντείνει και το προπαγανδιστικό της οπλοστάσιο, επιστρατεύοντας την αντιδραστική και γενικώς «πρόθυμη» διανόηση στον παραπάνω στόχο. Ετσι, τον περασμένο Ιούλη και ενώ ανακοινωνόταν η παραπάνω διάσκεψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι συνέστησε «ομάδα διανοουμένων και πραγματογνωμόνων στον τομέα της πολυγλωσσίας, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει προτάσεις και συστάσεις σχετικά με το πώς οι γλώσσες μπορούν να ενισχύσουν τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση»! Στην «ομάδα» συμμετέχουν 11 «ανεξάρτητες προσωπικότητες με πολυπολιτισμική και/ή λογοτεχνική πείρα ή ακαδημαϊκό έργο σε πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό πλαίσιο», από Λίβανο, Δανία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Βρετανία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Σε επίπεδο προπαγάνδας, λοιπόν, ο όρος της ΕΕ είναι «διαπολιτισμικός διάλογος» και σε επίπεδο ουσίας ...«μη χάνετε συμβόλαια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ