Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δε μας άφησαν επιλογή»

-- Ποιες είναι οι αιτίες για να αποχωρήσει το ΑΚΕΛ από την τριμερή συνεργασία και να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας;

-- Θα αρχίσω λέγοντας ότι οι συνεργασίες είναι επιθυμητές. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός. Εμείς δε θέλαμε να εγκαταλείψουμε την τριμερή, αλλά οι μέχρι πρόσφατα συνεργάτες μας στην κυβέρνηση με τη στάση και συμπεριφορά τους έναντί μας δε μας άφησαν άλλη επιλογή.

Το 20ό Συνέδριο του κόμματος που έγινε το Νοέμβρη του 2005, ομόφωνα είχε δώσει εντολή στην ηγεσία να εργαστεί για συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτά τα θέματα του νέου προγράμματος καθώς και του υποψηφίου που θα ηγούνταν της τριμερούς στη νέα πενταετία.

Για την υλοποίηση της απόφασης του Συνεδρίου ζητήσαμε από τους μέχρι πρότινος συνεργάτες μας, να αρχίσουμε διάλογο για να εκτιμήσουμε την πορεία και το βαθμό υλοποίησης του προγράμματος και να συζητήσουμε τις βασικές συντεταγμένες του νέου προγράμματος. Είπαμε ότι στην πορεία, αφού θα καταλήγαμε στις βασικές συντεταγμένες του νέου προγράμματος ότι θα συζητούσαμε και για τον υποψήφιο της συνεργασίας.

Δυστυχώς, οι ηγέτες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ καθώς και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όχι μόνο δε δέχτηκαν να μπούμε σε διάλογο, αλλά επέσπευσαν τις αποφάσεις τους σχετικά με τον υποψήφιο για να μην αφήσουν περιθώρια συζήτησης και να μας δεσμεύσουν πριν καν συζητήσουμε. Ακόμα και τότε, εμείς απευθυνθήκαμε στα μέλη του κόμματος μ' ένα πολυσέλιδο έγγραφο στο οποίο γινόταν ανάλυση του πολιτικού σκηνικού και των καθηκόντων που στέκουν μπροστά στο κόμμα και τους καλέσαμε με μυστική ψηφοφορία να τοποθετηθούν ποιον προκρίνουν ως υποψήφιο της τριμερούς, τον ΓΓ της ΚΕ του κόμματος ή τον Τ. Παπαδόπουλο.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματος τοποθετήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του ηγέτη του κόμματος, η υποψηφιότητα του οποίου υπερψηφίστηκε και στην παγκύπρια συνδιάσκεψη με ποσοστό 93%.

Συνοψίζοντας, η διάλυση της τριμερούς οφείλεται στα στάση των άλλων δύο κομμάτων της τριμερούς και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις του ΑΚΕΛ επιβλήθηκαν από τις δικές τους ενέργειες κι ήταν καθ' όλα δημοκρατικές και σε πλήρη συμφωνία με τις αποφάσεις του Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ