Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιχείρηση εξαπάτησης

Σ ε ένα «κατεβατό» προεκλογικών υποσχέσεων προς τους αγρότες προχώρησε η κυβέρνηση, με στόχο να άρει, κατά το δυνατόν, την εκτεταμένη και συνεχώς εντεινόμενη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει και να ξανακλέψει την αγροτική ψήφο. Στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής «επιχείρησης», ο Β. Μπασιάκος εξήγγειλε ότι θα συντομευτεί, φέτος, η καταβολή των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε πως θα επιδοτηθεί το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζονται οι αγρότες για την κατασκευή και την αγορά πρώτης κατοικίας. Και μέχρι τις εκλογές αναμένονται κι άλλες προεκλογικές εξαγγελίες, καθώς η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι έχει χάσει πολύ από την πολιτική επιρροή της στην αγροτιά.

Π ρόκειται για μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η αντιαγροτική πολιτική, που αποδεκάτισε το αγροτικό εισόδημα, ερήμωσε την ύπαιθρο και εξαθλίωσε τους μικρομεσαίους αγρότες, με προεκλογικές υποσχέσεις που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο, αλλά αποσκοπούν στην υφαρπαγή της ψήφου της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και πράγματι, αυτές οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Κατ' αρχάς, είθισται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να δίνουν πάμπολλες υποσχέσεις, προεκλογικά, και να μην τηρούν καμιά, μετεκλογικά. Ιδιαιτέρως, οι αγρότες έχουν, πολλές φορές, πέσει θύματα της προεκλογικής εξαπάτησης των κομμάτων του δικομματισμού.

Α λλά, ακόμα κι αν δοθούν πιο γρήγορα οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις στους αγρότες, τι θα γίνει; Μήπως θα γεμίσουν οι τσέπες τους λεφτά; Ψίχουλα θα πάρουν. Οι επιδοτήσεις, για τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών που είναι μικρομεσαίοι, είναι πολύ μικρές, μετά το «πετσόκομμα» που υπέστησαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία αποσύνδεσε την ενίσχυση από την παραγωγή και καθόρισε ένα χρονιάτικο «τσεκ», που περισσότερο μοιάζει με «επίδομα ανεργίας». Οσον αφορά στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις πυρκαγιές, εκτός του γεγονότος πως «από τη ζημιά δε βγαίνει κέρδος», οι πληγέντες ξέρουν πως δεν έχουν να αναμένουν πολλά από τον ΕΛΓΑ, ενώ αν περιμένουν από τα ΠΣΕΑ, «ζήτω που κάηκαν».

Τούτων δεδομένων, οι αγρότες δεν είναι τόσο αφελείς και ευκολόπιστοι να πιστέψουν τις προεκλογικές ψευτιές της κυβέρνησης και τόσο «ανόητοι» και «φθηνοί» για να ξεπουλήσουν την ψήφο τους, επειδή μπορεί να εισπράξουν, νωρίτερα από το συνηθισμένο, τις λίγες «πενταροδεκάρες»; Η μικρομεσαία αγροτιά και, γενικότερα, ο φτωχός κόσμος της υπαίθρου έχει την ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές να τιμωρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσαν, εναλλάξ, την αντιαγροτική πολιτική και, ταυτόχρονα, να ενισχύσει το ΚΚΕ, που παλεύει για την ανατροπή της και για την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ