Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΣΥΝδρομητής των αντιδραστικών πολιτικών

Εχουμε, πολλές φορές, επισημάνει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύονται και τη λειψυδρία στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, την πολιτική των αντιδραστικών, καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που οδηγούν στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης και, γενικότερα, του αγροτικού πλούτου στα χέρια λίγων καπιταλιστών, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Κι έχουμε, επίσης, πολλάκις, σημειώσει πως ο ΣΥΝ είναι πρόθυμος ΣΥΝδρομητής αυτής της πολιτικής και κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει κάθε διέξοδο και προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών. Οι γενικότερες θέσεις του για το αγροτικό πρόβλημα της χώρας ΣΥΝταυτίζονται, επί της ουσίας, με τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τάσσεται υπέρ της ΚΑΠ και, συνολικά, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Και για το πρόβλημα της λειψυδρίας η θέση του ΣΥΝ σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται, αφού αντιτάσσεται στις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου για τη διασφάλιση περισσότερου διαθέσιμου νερού προς άρδευση, με τη δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής. Είναι, π.χ., χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΝ, προβάλλοντας περιβαλλοντικά και άλλα προσχήματα, τάσσεται κατά της εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όταν είναι φανερό πως αυτό το έργο αποτελεί, σήμερα πλέον, τη μόνη λύση στο πρόβλημα του μεγάλου υδατικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η περιοχή και την αποκλειστική προϋπόθεση για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας στο θεσσαλικό κάμπο.

***

Τις τελευταίες μέρες και μ?αφορμή την ένταση του φαινομένου της ξηρασίας στη Θεσσαλία, που, ήδη, έχει προκαλέσει τεράστιες και, εν πολλοίς, ανεπανόρθωτες, ζημιές στην αγροτική παραγωγή, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια να περάσει η αντίληψη ότι για το πρόβλημα της λειψυδρίας φταίνε, κυρίως αν όχι και αποκλειστικά, οι αγρότες. Οι κατήγοροι των αγροτών ισχυρίζονται ότι οι παραγωγοί σπαταλούν πολύ νερό για τα χωράφια τους και ζητούν να τιμωρηθούν γι' αυτό. Οι τιμωρίες που προτείνονται ξεκινούν από την επιβολή τσουχτερών «χαρατσιών» για την αγροτική χρήση του νερού - ήδη έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια - και φτάνουν μέχρι και την πλήρη απαγόρευση του ποτίσματος των καλλιεργειών για πολλά χρόνια! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η μεγάλη σπατάλη του νερού δε γίνεται από τους παραγωγούς στο πότισμα των χωραφιών - άλλωστε όπως και το λίγο, έτσι και το πολύ νερό κάνει κακό στις καλλιέργειες - αλλά από τις τεράστιες απώλειες στο πεπαλαιωμένο και «τρύπιο» αγροτικό δίκτυο, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι αγρότες.

Στο «χορό» των κατηγόρων των «σπάταλων αγροτών» μπαίνουν πολλοί και «διάφοροι». Από τοπικούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τοπικούς «άρχοντες» - νομάρχες και δημάρχους - που πρόσκεινται στα δυο κόμματα, μέχρι τους «γνωστούς και μη εξαιρετέους» οικολόγους και «οικολογούντες», που δεν κρύβουν το μένος τους για την εργαζόμενη αγροτιά, στην οποία θέλουν να φορτώσουν όλες τις ευθύνες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Και, βεβαίως, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο ΣΥΝ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να προβάλει τις δήθεν «οικολογικές ευαισθησίες του».

Στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης» διοργανώνονται και τριήμερες εκδηλώσεις κατά της εκτροπής του Αχελώου στη Μεσοχώρα των Τρικάλων - θα διαρκέσουν από την Παρασκευή 10 του Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 12 του Αυγούστου - «υπό την αιγίδα» του ΣΥΝ και της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (συντονιστής θα είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης και εισηγητές οι Σ. Φυντανίδης και Γ. Βότσης) και με τη συμμετοχή γνωστών «πολέμιων» του έργου, όπως οι καθηγητές πανεπιστημίου Δ. Κουρέτας (υποψήφιος νομάρχης του ΣΥΝ στη Λάρισα) και Γ. Πισίας, και άλλοι.

Είναι προφανές ότι η στάση του ΣΥΝ δεν αποτελεί παρά το «οικολογικό άλλοθι» για να συνεχιστεί η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία ευθύνεται για το μέγα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Θεσσαλία, οδηγώντας την περιοχή σε κίνδυνο ερημοποίησης, τη γεωργία σε παραγωγική συρρίκνωση και τους Θεσσαλούς μικρομεσαίους αγρότες σε αφανισμό.

Διότι είναι πασιφανές πως για το πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή δε φταίει ούτε ο «κακός καιρός», ούτε, φυσικά, η «απληστία» των αγροτών, αλλά οι κυβερνήσεις, οι οποίες δε λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπισή του και το αφήνουν να υπάρχει και να επιδεινώνεται για να το αξιοποιούν στην πολιτική τους κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς.

***

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας, εντάσσοντάς τη στην επεξεργασία και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, που αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στη χρήση και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων σ' όλη την επικράτεια και κατά υδατικό γεωγραφικό διαμέρισμα. Μια πολιτική που θ' αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και την κοινωνική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ έχει προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής - αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά - που θα αποταμιεύουν τα υπάρχοντα νερά και θα εμπλουτίζουν τα υδατικά αποθέματα.

Ταυτόχρονα, προτείνει μια διαφορετική, ολοκληρωμένη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, «έξω και μακριά» από την πολιτική των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ προωθεί:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού
  • Στήριξη του δημόσιου, αναπτυξιακού, παραγωγικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, να αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και τεχνολογία
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας, Παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ