Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΦΕΑ 1967 - 1974
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας»

Επιστολή της διοίκησης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ στην εφημερίδα «Αυγή»

Από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΣΦΕΑ 1967 - 1974, σαν απάντηση σε δηλώσεις σχετικά με τη νέα διοίκηση από τον προηγούμενο Πρόεδρο του Συνδέσμου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή», στάλθηκε στις 27 Ιουλίου 2007 στην «Αυγή» η παρακάτω Επιστολή που μέχρι σήμερα - δεν έχει δημοσιευτεί.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς την Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Διαβάζοντας στις 21/7/2007 τις "Δηλώσεις του αποχωρούντος Προέδρου Φ. Προβατά", οι οποίες είναι γεμάτες ανακρίβειες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την πλειοψηφήσασα στις εκλογές της 10ηςΙουνίου 2007 συνιστώσα του Διοικητικού Συμβουλίου και προς αποκατάσταση της αλήθειας θέτουμε υπόψη των αναγνωστών σας τα ακόλουθα:

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, πολιτικός Φορέας είναι Πανελλαδικός και Πολυφωνικός. Η πλειοψηφία των φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών κατά της δικτατορίας ανήκε στον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Στην 32ετή ιστορία του Συνδέσμου επιδιωκόταν πάντοτε η συγκρότηση αντιπροσωπευτικού Προεδρείου που θα προσέδιδε, όπως επιδιώχτηκε και τώρα, κύρος στη δράση του. Στο παρελθόν Πρόεδρος από τον πολιτικό χώρο του ΚΚΕ εκλέχθηκε μόνο για ένα χρόνο.

Ο Φώτης Προβατάς εμφανίστηκε στον Σύνδεσμο το 2003, διεκδικώντας θέση στο ΔΣ αλλά γνωρίζει ότι οι σταυροδοσίες που ονομάζει τρικ είχαν αναδείξει και το 2001 και το 2003 από 12 μέλη στο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 9 μέλη το 2005 και στις αρχαιρεσίες της 10/6/2007 11 μέλη. Οι παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου το 2005, 2003 και το 2001 έγιναν αυτόβουλα και όχι κατόπιν εντολής κάποιου Προβατά. Με τις ευφυείς μεγαλοστομίες του και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του προσπαθεί να αποκρύψει τις αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του για την αλλοίωση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών. Παραβιάζοντας το Καταστατικό, αρνήθηκε ως πλειοψηφήσας σύμβουλος να συγκαλέσει εντός 10 ημερών από τις αρχαιρεσίες τους εκλεγέντες να συνεδριάσουν για τη συγκρότηση σε Σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυθαιρετώντας όρισε τις 27 Ιουνίου και με τη δικαιολογία του καύσωνα την 4ηΙουλίου. Με την προσέλευση 20 εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στις 4/7/2007 τερματίστηκε η προσωρινή υποχρέωσή του και τη σύγκληση σε συνεδρίαση την αποφασίζει η πλειοψηφία. Αυτοανακηρυχθείς πλειοψηφήσας, κατ' εξακολούθηση, ιδιότητα που δεν προβλέπει το Καταστατικό, απαιτεί κατ' επιλογή του την παραίτηση δύο εκ των εκλεγέντων μελών του Διοικ. Συμβουλίου για να μετατρέψει τη μειοψηφία σε πλειοψηφία. Δεν υπάρχει καταστατική διάταξη αυξημένης απαρτίας. Στα 21 μέλη του ΔΣ, η απαρτία εξασφαλίζεται με την παρουσία 11 μελών. Εάν ήταν 22 μέλη τότε θα απαιτούνταν η παρουσία 12 μελών. Αυτή η καταστατική διάταξη δεν αμφισβητήθηκε ποτέ στην ιστορία του Συνδέσμου.

Η πλειοψηφία των 11 μελών όρισε νέα συνεδρίαση στις 11/7/2007 και λόγω έλλειψης απαρτίας στις 18/7/2007 οπότε προχώρησε στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα. Ο κανόνας πάντοτε είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος κι ο Γενικός Γραμματέας να παραδίδει αμέσως την επόμενη στη νέα Διοίκηση. Συνεπώς, η μη παράδοση, η ενδεχόμενη αφαίρεση εγγράφων και περιουσιακών στοιχείων του Συνδέσμου συνιστά ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Στα έργα και ημέρες του καταλογίζεται η ταύτιση αναθέτουσας αρχής και αναδόχου στο έργο Αρχειοθέτηση, Ψηφιοποίηση και Ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου Αντιδικτατορικού Αγώνα, σε βάρος του συμφέροντος του Συνδέσμου, με προοπτική μέσω συμμαχιών να έπεται και συνέχεια, πράγμα που εμποδίζει η πλειοψηφία των 11 μελών.

Εκτός από τον αυθάδη, υβριστικό και αλαζονικό τρόπο του, άλλαξε ωσάν να είναι ιδιοκτήτης του τις κλειδαριές του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, που είναι ενταγμένο στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και κρατάει τα κλειδιά, απαγορεύοντας την είσοδο στους νόμιμους εκπροσώπους του Συνδέσμου, στην Επιτροπή λειτουργίας του Μουσείου που συγκροτεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Ενεργώντας διασπαστικά, παραβιάζοντας το καταστατικό, συγκρότησε επιτροπή για την εκδήλωση στην επέτειο της 23ηςΙουλίου και εμφανίστηκε επικεφαλής της στην τελετή της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου.

Πρόκειται για πρωτοφανείς ενέργειες πρώην Προέδρου στην Ιστορία του Συνδέσμου, που αντιστρατεύεται τους επιδιωκόμενους σκοπούς του ενώ ταυτόχρονα οικειοποιείται την πλούσια συλλογική δραστηριότητά του.

Τα μέλη του Συνδέσμου διακρίνονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας αποφεύγοντας να πλήξουν το κύρος του.

Η διαλεκτική των αντιπαραθέσεων διαφορετικών απόψεων στον πολυφωνικό φορέα μας επιδιώκεται να οδηγεί σε θετική διέξοδο με γνώμονα το συμφέρον του Συνδέσμου, όπως προσδιορίζεται από τους καταστατικούς του σκοπούς.

Ο Πρόεδρος

Δημ. Πρωτοψάλτης

Ο Γεν. Γραμματέας

Νικ. Τριανταφύλλου»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ