Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Επιστρατεύει και τον ΟΕΚ στην επιχείρηση εξαπάτησης

Ανακοινώνει αποσπασματικές ρυθμίσεις για ελάχιστους δικαιούχους, αφήνοντας στο έλεος των τραπεζών τους χιλιάδες πληγέντες από τις πυρκαγιές

Μετά τις αποζημιώσεις - ψίχουλα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι αρμόδιοι υπουργοί, η κυβέρνηση επιστρατεύει τώρα και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στην επιχείρηση εξαπάτησης και δημιουργίας εντυπώσεων για δήθεν «πρόνοια» απέναντι στους χιλιάδες πυρόπληκτους που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα για τους πυρόπληκτους - δικαιούχους που έχουν ήδη δανειοδοτηθεί από τον ΟΕΚ:

  • Διαγραφή οφειλόμενων δόσεων στον ΟΕΚ από δάνεια που έχουν χορηγηθεί αποκλειστικά από κεφάλαια του Οργανισμού, για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση και επισκευή κατοικίας. Η διαγραφή αφορά στις δόσεις που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μετά τις πυρκαγιές και όχι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Διαγραφή οφειλόμενων δόσεων στον ΟΕΚ από μεικτά δάνεια, που έχουν χορηγηθεί για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, τα ποσά των οποίων προέρχονται από τραπεζικά κεφάλαια και από κεφάλαια του ΟΕΚ. Η διαγραφή αφορά στις δόσεις των δανείων που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μετά τις πυρκαγιές και όχι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μόνο για τα ποσά που προέρχονται αποκλειστικά από κεφάλαια του ΟΕΚ.
  • Χορήγηση δεύτερου δανείου με ευνοϊκούς όρους από κεφάλαια του ΟΕΚ για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση, αναμόρφωση και επισκευή κατοικίας.
  • Αναστολή οφειλών (ληξιπρόθεσμων και όσων θα γίνουν ληξιπρόθεσμες μετά τις πυρκαγιές) από δάνεια που έχουν χορηγηθεί αποκλειστικά από κεφάλαια του ΟΕΚ για αγορά και ανέγερση κατοικίας, καθώς και για αποπεράτωση, επισκευή και επέκταση κατοικίας, με αντίστοιχη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας εξόφλησης των δανείων.
  • Για τους νέους δικαιούχους δανείων θα καταρτιστούν ειδικά προγράμματα πρώτης δανειοδότησης για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση, αναμόρφωση και επισκευή κατοικίας, με ευνοϊκούς όρους, όπως αυξημένα ποσά, διετής τουλάχιστον περίοδος χάριτος.
Προκλητική δημαγωγία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών που έχουν δημιουργήσει σε χιλιάδες πυρόπληκτους οι φωτιές της εμπρηστική πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό για τους εξής κυρίως λόγους:

  • Πρώτον, αφορούν σε απειροελάχιστο κόσμο, με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες απώλειες και καταστροφές σημειώθηκαν σε περιοχές με αγροτικό κυρίως πληθυσμό, όπου κατοικούν ελάχιστοι εργαζόμενοι που καταβάλουν εισφορές στον ΟΕΚ και έχουν μάλιστα δανειοδοτηθεί.
  • Δεύτερο, τα μέτρα προβλέπουν ρύθμιση οφειλών που αφορούν σε δανειοδότηση από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ. Ο ΟΕΚ όμως έχει πάνω από 12 χρόνια (από το 1995) να δανειοδοτήσει εργαζόμενους από ίδια και μεικτά κεφάλαια για την αγορά και ανέγερση κατοικίας, αφού ελέω της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ατζέντης των τραπεζών, στις οποίες στέλνει κατά κόρον πελατεία. Η δανειοδότηση από ίδια και μεικτά κεφάλαια την τελευταία 12ετία αφορά μόνο εργασίες επέκτασης, επισκευής και αποπεράτωσης κατοικίας και δεν ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ. Ακόμα, όμως, και σ' αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση «χαρίζει» μόνο τις δόσεις που αναλογούν στο ποσό που αντλήθηκε από τον ΟΕΚ και όχι εκείνο που χορήγησαν οι τράπεζες στην περίπτωση του μεικτού δανείου.
  • Τρίτο, ακόμα και για αυτούς που ευνοούνται από τα μέτρα, η κυβέρνηση διαγράφει μόνο τις επόμενες δόσεις και όχι τις ληξιπρόθεσμες, σαν αυτές να μην αποτελούν βρόχο στο λαιμό εκείνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.
  • Τέταρτο, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εξαντλεί την παρέμβασή της στους ελάχιστους δικαιούχους του ΟΕΚ και όχι στους χιλιάδες πυρόπληκτους που είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό στο τραπεζικό κεφάλαιο. Είναι φανερό ότι τα κέρδη του κεφαλαίου δε θίγονται ούτε στην περίπτωση των μεικτών δανείων, αφού από τα μέτρα εξαιρούνται τα ποσά που αντλήθηκαν από κεφάλαια τραπεζών. Αυτές οι οφειλές, όχι μόνο δεν παραγράφονται, αλλά ούτε καν παγώνουν!
Ερήμην ακόμα και του Διοικητικού Συμβουλίου

Αξίζει, τέλος, να καταγραφεί ότι στην πρεμούρα της να ανακοινώσει αυτά τα μέτρα - κοροϊδία, η κυβέρνηση παρέκαμψε ακόμα και το ΔΣ του ΟΕΚ το οποίο δε συνεδρίασε. Ενώ, παρά τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε συνάντηση του υπουργού με τη διοίκηση του Οργανισμού, ο πρόεδρος έχει απαλλαγεί μετά τις αλλαγές στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Απασχόλησης Οργανισμούς και δεν έχει αντικατασταθεί, ενώ ο εκτελών χρέη προέδρου αντιπρόεδρος είναι σε θερινή άδεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ