Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Οι πληγέντες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και άμεσα μέτρα

Περισσότερα από 100 σπίτια πλημμύρισαν, ενώ οι ζημιές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο είναι τεράστιες. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής σε αγώνα για να δοθούν λύσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Μάκρη και στα Δίκελλα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Παρασκευή μέχρι τη Μεσημβρία.

Περισσότερα από 100 είναι τα σπίτια που πλημμύρισαν, ενώ δεκάδες ακόμη υπέστησαν ζημιές σε τοιχία και περιφράξεις. Πολλά από αυτά είναι δεύτερες κατοικίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν. Περίπου 30 επιχειρήσεις στην παραλιακή περιοχή καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας Εβρου, οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε υποδομές, κυρίως στο οδικό δίκτυο, ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Χτες, ο νομάρχης Εβρου, Ν. Ζαμπουνίδης, ζήτησε να κηρυχτεί η πληγείσα περιοχή θεομηνιόπληκτη.

Εκ των υστέρων

Τρέχουν τώρα οι εκλεγμένοι στην Αυτοδιοίκηση εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διαγωνίζονται πώς θα κουκουλώσουν τις ευθύνες της εγκληματικής πολιτικής τους. «Ανακάλυψαν» ξαφνικά όσα χρόνια τώρα καταγγέλλει ο εργαζόμενος λαός της περιοχής: Την απουσία έργων και υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού, τον πλημμελή καθαρισμό των ρεμάτων, την καταπάτηση και το μπάζωμα των ρεμάτων για οικιστική αξιοποίηση.

Ετσι, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη νομαρχία αποφασίστηκε να συσταθούν τρία συνεργεία, τα οποία μέχρι τις 14 του Αυγούστου θα συντάξουν πρόταση για το πώς πρέπει να γίνει ο καθαρισμός των ρεμάτων στην περιοχή Μάκρης - Δικέλλων - Μεσημβρίας. Επίσης, μέχρι αύριο, Παρασκευή, η Πολεοδομία αναμένεται να παραδώσει στο νομάρχη όλα τα στοιχεία για τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν στην παραλιακή ζώνη που επλήγη από τις πλημμύρες.

Τέλος, θα γίνει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξεταστεί εάν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ τήρησε τις προδιαγραφές των περιβαλλοντικών μελετών που αφορούν στην κατασκευή του οδικού τμήματος της πληγείσας περιοχής, καθώς και η δυνατότητα εκπόνησης υδρογεωλογικής μελέτης, η οποία θα υποδείξει πού πρέπει να διοχετεύονται τα νερά της περιοχής.

Αγώνας για τη λύση των προβλημάτων

Να μην τρέφει αυταπάτες πως αυτοί που καταδίκασαν το νομό κάθε χρόνο να καταστρέφεται από τις πλημμύρες, θα δώσουν λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες του, προειδοποιεί το λαό η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ. Και καλεί σε αγωνιστική διεκδίκηση ώστε να υπάρξει ολική αποζημίωση για όλους τους πλημμυροπαθείς, άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ζημιών στις υποδομές και δημιουργία σύγχρονων, αποκατάσταση όλων των ρεμάτων.

Επίσης, καλεί όλο το λαό του νομού να υιοθετήσει ως αίτημα πάλης την πρόταση του ΚΚΕ για:

  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδατικά αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, κλπ.)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ