Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψέματα και ψίχουλα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποσχέθηκε ότι και οι αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των πυρκαγιών, θα δοθούν, φέτος, πιο γρήγορα. Αλλά, πώς θα γίνει αυτό όταν οι περισσότερες ζημιές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσες αφορούν στα ΠΣΕΑ θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την έγκριση των υπηρεσιών της ΕΕ, οι οποίες, συνηθίζουν να καθυστερούν τις διαδικασίες...(φωτ.: καταστροφές από την πυρκαγιά στο Αίγιο)
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποσχέθηκε ότι και οι αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των πυρκαγιών, θα δοθούν, φέτος, πιο γρήγορα. Αλλά, πώς θα γίνει αυτό όταν οι περισσότερες ζημιές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσες αφορούν στα ΠΣΕΑ θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την έγκριση των υπηρεσιών της ΕΕ, οι οποίες, συνηθίζουν να καθυστερούν τις διαδικασίες...(φωτ.: καταστροφές από την πυρκαγιά στο Αίγιο)
Το χοντρό χιτώνιο του «Αϊ - Βασίλη» ενεδύθη, εν μέσω κατακαλόκαιρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προσφέροντας «δώρα» στους αγρότες. Εκλογές προ των πυλών, γαρ και ο Β. Μπασιάκος ανέλαβε το ρόλο του «Μαυρογιαλούρου», διακινδυνεύοντας να πάθει ό,τι και ο κινηματογραφικός Κωνσταντάρας, που έμεινε με το στόμα ανοιχτό, όταν το γκάρισμα του γαϊδάρου διέκοψε τον προεκλογικό του οίστρο.

Κι έταξε ο υπουργός συντόμευση του χρόνου καταβολής των επιδοτήσεων στους αγρότες. Είπε, σε συνέντευξή του: «Για πρώτη φορά, φέτος, οι επιδοτήσεις των αγροτών θα καταβληθούν, εξ ολοκλήρου, μέσα στο Φθινόπωρο, αντί της επόμενης Ανοιξης, όπως συνήθως συνέβαινε».

Εν αρχή και ως γνωστόν, «το τάμα δε χαλάει σπίτια», πολύ περισσότερο όταν είναι προεκλογικό και αποσκοπεί στην «άγραν ψήφων». Είθισται, δε, στη χώρα μας οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να δίνουν πάμπολλες υποσχέσεις, προεκλογικά και να μην τηρούν καμιά, μετεκλογικά. Ιδιαιτέρως οι αγρότες έχουν πέσει, πλείστες όσες φορές, θύματα αυτής της προεκλογικής ψευδολογίας των κομμάτων του δικομματισμού και δικαίως, πλέον, δεν πιστεύουν τίποτα και κανέναν. Πολλώ δε μάλλον που τις ίδιες υποσχέσεις είχε δώσει και πέρσι ο Β. Μπασιάκος και δεν τις κράτησε. Είχε, πολλάκις, δεσμευτεί ότι το σύνολο των περσινών επιδοτήσεων θα πληρώνονταν μέχρι τέλους του περασμένου έτους, αλλά η εξόφληση έγινε, τελικά, τον περασμένο Ιούλη, ενώ υπάρχουν και πολλοί παραγωγοί που δεν τις πήραν ακόμα. Αλλωστε, η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι η ενιαία ενίσχυση, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, δίνεται από την 1η Δεκέμβρη μέχρι 30 Ιούνη του επόμενου έτους.

Αλλά και να σκεφτεί κανείς ότι, λόγω της προεκλογικής ανάγκης, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να συντομεύσει τις διαδικασίες, πάλι οι αγρότες δεν πρόκειται να πληρωθούν τόσο γρήγορα το σύνολο των επιδοτήσεων, δεδομένων των γραφειοκρατικών εμποδίων και των άλλων «αδυναμιών» που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό, όπως και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. (Είναι γνωστό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί με «μεγάλο βραχνά» των αγροτών, ταλαιπωρώντας τους αφάνταστα για να πάρουν αυτά που δικαιούνται.)

Ομως, ακόμα κι αν «συντελεστεί το θαύμα» και οι παραγωγοί πληρωθούν εγκαίρως τις επιδοτήσεις, τι θα γίνει; Μήπως θα γεμίσουν οι τσέπες τους λεφτά; Οχι, βεβαίως, διότι οι επιδοτήσεις, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που είναι μικρομεσαίοι, είναι ψίχουλα, μετά το «πετσόκομμα» που υπέστησαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία αποσύνδεσε την ενίσχυση από την παραγωγή και καθόρισε ένα χρονιάτικο «τσεκ», που περισσότερο μοιάζει με «επίδομα ανεργίας».

Προς τι, λοιπόν, καυχάται και κορδώνεται ο Β. Μπασιάκος; Νομίζει ότι οι αγρότες είναι τόσο αφελείς και ευκολόπιστοι να πιστέψουν τις προεκλογικές ψευτιές της κυβέρνησης και τόσο «ανόητοι» και «φθηνοί» για να ξεπουλήσουν την ψήφο τους, επειδή μπορεί να εισπράξουν, νωρίτερα από το συνηθισμένο, αυτές τις λίγες «πενταροδεκάρες»; Το γεγονός ότι ακόμα και οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στον ίδιο και στην κυβέρνηση, θα έπρεπε να τον έχει προβληματίσει.

***

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρασυρμένος από το γενικευμένο «κλίμα» προεκλογικής υποσχεσιολογίας που διαμορφώνει η κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί ότι και οι αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των πυρκαγιών, θα δοθούν, φέτος, πιο γρήγορα. Αλλά, πώς θα γίνει αυτό όταν οι περισσότερες ζημιές δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσες αφορούν στα ΠΣΕΑ θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, οι οποίες, εκτός του ότι είναι φειδωλές ως προς τα χρήματα που θα δοθούν, το συνηθίζουν να καθυστερούν τις διαδικασίες και ουδένα λόγο έχουν ν' αλλάξουν τώρα τακτική, καθότι δε διακατέχονται από το προεκλογικό άγχος της κυβέρνησης;

Κι αυτό είναι εν γνώσει των πληγέντων αγροτών, οι οποίοι, όχι μόνο δε λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις «δεσμεύσεις» των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά, όπως έδειξε και η «υποδοχή» που επιφύλαξαν οι πυρόπληκτοι της Πελοποννήσου στους περιοδεύοντας κυβερνητικούς «θιάσους», με ζόρι κρατιούνται για να μην «πάρουν τα παλούκια» να τους κυνηγήσουν.

Στην ίδια κατεύθυνση της προεκλογικής απάτης κινείται και η κυβερνητική ανακοίνωση για την επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού των αγροτών για την κατασκευή, ή την αγορά αγροτικής κατοικίας.

***

Ο Β. Μπασιάκος και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι παρήλθαν οι καιροί που ο αγροτικός κόσμος έπεφτε εύκολα στα «δόκανα» της πολιτικής των ψευτοϋποσχέσεων και της παροχολογίας του πτωχοκομείου. Και το ίδιο θα πρέπει να αντιληφθεί και το ΠΑΣΟΚ, που, θεωρώντας ότι οι αγρότες ξέχασαν τόσο γρήγορα, τα όσα τράβηξαν από τις δικές του κυβερνήσεις, επιχειρεί να τους ξαναπλησιάσει και να τους ξαναξεγελάσει, ξανακλέβοντας την ψήφο τους.

Η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αποδεκάτισε το αγροτικό εισόδημα, ξεκλήρισε τους μικρομεσαίους αγρότες και ερήμωσε την ύπαιθρο, δεν μπορεί να εξωραϊστεί με προεκλογικές υποσχέσεις που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο, αλλά αποσκοπούν στην υφαρπαγή της ψήφου της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο φτωχός κόσμος της υπαίθρου έχει την ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές να τιμωρήσει και τα δύο κόμματα που εφάρμοσαν, εναλλάξ, αυτή την πολιτική και, ταυτόχρονα, να ενισχύσει το ΚΚΕ, που παλεύει για την ανατροπή της και για την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικά παιχνίδια με τους φτωχούς αγρότες (2007-08-07 00:00:00.0)
Τα «αργύρια» του ξεκληρίσματος (2006-12-23 00:00:00.0)
Επιχείρηση εξωραϊσμού της νέας ΚΑΠ (2005-09-27 00:00:00.0)
Η «μεγάλη ατιμία» (2005-01-22 00:00:00.0)
Τα αξιοσημείωτα της χρονιάς (2005-01-01 00:00:00.0)
Ο Μπασιάκος της κυβέρνησης... (2004-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ