Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εξορθολογισμός» - φαρμάκι

Η χτεσινή προαναγγελία νέων περικοπών στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, που για λογαριασμό της κυβέρνησης έκανε ο υπουργός Απασχόλησης, αποτελεί πρόκληση για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Διπλά προκλητική είναι η επιχειρηματολογία που επιστρατεύτηκε, για «εξορθολογισμό» δήθεν των δαπανών, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα στον τομέα Υγείας των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Πατώντας πάνω στην κατάσταση που η ίδια και το ΠΑΣΟΚ με την αντιασφαλιστική πολιτική τους δημιούργησαν, η κυβέρνηση μεθοδεύει την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος με άμεσες δαπάνες για φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προχτεσινές ανακοινώσεις. Τα ασφαλιστικά ταμεία στο εξής θα δικαιολογούν μικρότερα ποσά για τις παραπάνω δαπάνες, το κόστος των οποίων θα μετακυλίεται όλο και περισσότερο κατευθείαν στην τσέπη των ασφαλισμένων. Και λέμε κατευθείαν, επειδή και σήμερα, τα λεφτά που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι λεφτά των εργαζόμενων.

Ποιος όμως δημιούργησε τα ελλείμματα που επικαλείται η κυβέρνηση, καλώντας τους εργαζόμενους να πληρώσουν για μια ακόμη φορά το μάρμαρο; Τα στοιχεία από το ρεπορτάζ του χτεσινού «Ρ» είναι αποκαλυπτικά. Το 1989, ο κλάδος Υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού ήταν πλεονασματικός. Το 2006 τα ελλείμματα του κλάδου Υγείας έφτασαν στα 811.851.715 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι συνολικές οφειλές (κράτος και ιδιώτες) προς το Ταμείο ανέρχονται στα εννιά δισ. ευρώ και τα βεβαιωμένα και μη εισπραχθέντα χρέη του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται περίπου σε 3,6 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι ιδιώτες στο χώρο κάνουν χρυσές δουλιές κάνοντας αφαίμαξη από τα ταμεία. Την ώρα που ο εξοπλισμός τεχνολογίας παραμένει σκόπιμα ανεκμετάλλευτος λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τα Ταμεία δίνουν πάνω από 2 δισ. το χρόνο στα ιδιωτικά θεραπευτικά και διαγνωστικά κέντρα, ενώ μόνο οι εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας κοστίζουν 74 εκατομμύρια ευρώ!

Ενα ακόμα παράδειγμα: Μόνο η χρέωση που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές από τα ασφαλιστικά ταμεία για μια μέρα νοσηλείας στα κρεβάτια ΜΕΘ, στη βάση της ενοικίασης που θεσμοθέτησε η ΝΔ το 2005, είναι μεγαλύτερη από τις αποδοχές ενός νοσηλευτή σε δημόσιο νοσοκομείο για ένα μήνα! Την ίδια ώρα, 150 κρεβάτια ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία παραμένουν κλειστά, ενώ κενές παραμένουν τουλάχιστον 25.000 θέσεις νοσηλευτών και 3.500 γιατρών.

Για τα ελλείμματα στα Ταμεία, αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και το κεφάλαιο. Κι αυτοί πρέπει να πληρώσουν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που παραδίδουν τον τομέα της Υγείας στους ιδιώτες και στους φαρμακοβιομήχανους, εξασφαλίζοντάς τους τεράστια κέρδη μέσω και των ασφαλιστικών ταμείων. Ο εμπαιγμός των ασφαλισμένων με επιχειρήματα - πρόκληση έχει κοντά ποδάρια. Στην επερχόμενη κάλπη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθούν για την αντιασφαλιστική πολιτική τους. Να χτιστούν ισχυρά αναχώματα στα νέα αντιδραστικά μέτρα, που ετοιμάζουν μετά τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ