Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εφερε αποτέλεσμα η κινητοποίηση των ψαράδων

Ο αποκλεισμός των Γάλλων ψαράδων έφερε αποτέλεσμα

Associated Press

Ο αποκλεισμός των Γάλλων ψαράδων έφερε αποτέλεσμα
ΠΑΡΙΣΙ-ΠΑ ΝΤΕ ΚΑΛΕ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι Γάλλοι ψαράδες ήραν χτες τον αποκλεισμό που είχαν επιβάλει τις τελευταίες τρεις μέρες στο τούνελ που ενώνει τη Γαλλία και τη Βρετανία καθώς και στις ναυτικές συγκοινωνίες μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για την αύξηση 75% που είχε επιβληθεί στα καύσιμα.

Η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε, τελικώς, να καταβάλει τις αποζημιώσεις, αφού η εξοντωτική αύξηση αντιμετωπίστηκε με μια σθεναρή κινητοποίηση, που προκάλεσε ωστόσο τη «μήνι» των Βρετανών γειτόνων.

Εκπρόσωπος των βρετανικών αρχών ανέφερε ότι η ναυτική συγκοινωνία αποκαταστάθηκε χτες, με την επαναλειτουργία της γραμμής φέρι Ντόβερ-Καλέ.

Οι ηγέτες της κινητοποίησης των Γάλλων αλιέων ανέφεραν ότι είναι «ικανοποιημένοι» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Ζαν Γκλαβανί. Από τα όσα έγιναν γνωστά προκύπτει ότι η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε να συμβάλει ώστε να μειώσει το τρομακτικό κόστος για τους ψαράδες από την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Υπάρχουν επίσης αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ περί μείωσης του κόστους των λιμανιών για τους Γάλλους ψαράδες.

Στη συνέχεια, οι ψαράδες ήραν τον αποκλεισμό του Καλέ, αποσύροντας τις οκτώ βάρκες που εμπόδιζαν τον ελλιμενισμό. Ο τελευταίος που βγήκε από τη βάρκα του, μεταδίδει ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, ήταν ο Ζοζέ Ιλέ, πρόεδρος του συνδικάτου των ψαράδων του Καλέ. «Τελείωσε με νίκη μας», είπε.

Βρετανική «οργή»

Η κινητοποίηση των Γάλλων ψαράδων ωστόσο προκάλεσε την «οργή» Βρετανών παραθεριστών στη Γαλλία, που προσπαθούσαν να επιστρέψουν, τις τελευταίες τρεις μέρες, στα σπίτια τους, αλλά δεν τους επιτρεπόταν η διέλευση. Χτες πάντως και οι οκτώ λωρίδες του «Ευρωτούνελ», που περνά κάτω από τη Μάγχη, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία μέσα σε 20 λεπτά από την άρση του αποκλεισμού.

Η είδηση της άρσης του αποκλεισμού πάντως δεν είχε φτάσει έως νωρίς το απόγευμα χτες στα λιμάνια της Βουλώνης, του Σεν Μαλό, του Σερμπούργκ και της Δουνκέρκης, όπου δεν ήταν γνωστό αν η κινητοποίηση συνεχιζόταν. Ούτως ή άλλως ο αποκλεισμός επρόκειτο να τελειώσει ως το βράδυ.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζον Πρέσκοτ, δήλωσε οργίλος στο BBC ότι πρέπει η Γαλλία να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να αποτραπεί «το να πλήττονται Βρετανοί» από κάτι που «είναι ουσιαστικά ένα γαλλικό πρόβλημα». Σε ύφος που θύμιζε αρκετά τις... παλιές καλές μέρες της «Μάγκι» Θάτσερ, ο Πρέσκοτ αποφάνθηκε πως «είναι εντελώς απαράδεκτο η Βρετανία να βρίσκεται όμηρος σε ένα τέτοιου είδους αποκλεισμό, που προήλθε από μια διαμάχη στη Γαλλία». Υπήρξαν και προστριβές μεταξύ Βρετανών παραθεριστών και Γάλλων που είχαν αποκλείσει το «Ευρωτούνελ» κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι τουρίστες προσπάθησαν να περάσουν διά της βίας από τα μπλόκα.

Η 46χρονη Καρολίν Τσέτγουντ, μια Βρετανή τουρίστρια, δήλωσε στα τηλεοπτικά συνεργεία ότι «δε θα επιστρέψω ποτέ ξανά στη Γαλλία... Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μερικοί ψαράδες μπορούν να κρατούν ομήρους τόσους πολλούς ανθρώπους... Είναι εκβιασμός».

Παρά ταύτα η κινητοποίηση έστειλε ένα μήνυμα νίκης στους εργαζόμενους, πολλές ομάδες των οποίων έχουν σημαντικές διεκδικήσεις.

Αστυνομική βία

Στο Παρίσι, η Αστυνομία συγκρούστηκε με εκατοντάδες ψαράδες επειδή έκαναν διαδήλωση που οι αρχές «δεν είχαν εγκρίνει» πριν τη - νικηφόρα, όπως αποδείχτηκε - συνάντηση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων με το Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Ζαν Γκλαβανί.

Ο Γάλλος υπουργός υποσχέθηκε στους ψαράδες «άμεσες απαντήσεις» στο αίτημά τους και επιβεβαίωσε ότι επιτεύχτηκε μια συμφωνία για ένα πακέτο αποζημίωσής τους, με το οποίο θα εξασφαλιστεί ότι δε θα καταβάλλουν περισσότερα από 1,30 φράγκα ανά λίτρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία, καθώς ζήτησε από τη Γαλλία από τις 29 του Αυγούστου να κάνει «οτιδήποτε χρειάζεται» (!) για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα στενά της Μάγχης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ