Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Γρ. Βαφιάς

Στα 89 του χρόνια «έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαφιάς. Η κηδεία του έγινε χθες στη γενέτειρά του, την Αρτα, όπου ζούσε και εργαζόταν με ερασιτέχνες της πόλης.

Ο Γρηγόρης Βαφιάς γεννήθηκε το 1918. Την περίοδο της Κατοχής έλαβε μέρος στην Αντίσταση με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1946 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια ως βασικό στέλεχος και ερμήνευσε πολλούς ρόλους. Το 1965 αποχώρησε και συνεργάστηκε με την «Ελληνική Σκηνή» της Αννας Συνοδινού. Αργότερα επανήλθε στο Εθνικό και έμεινε μέχρι το 1979. Το 1960 ίδρυσε, μαζί με τη σύζυγό του Λίνα Κρασσά - Βαφιά, δραματική σχολή που λειτούργησε έως το 1977. Δίδαξε Υποκριτική στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, της οποίας ήταν και διευθυντής για ένα διάστημα. Στην πορεία συνεργάστηκε με τους θιάσους Κατερίνας, Αννας Συνοδινού, Ελσας Βεργή, Αλέκου Αλεξανδράκη, Νίκου Χατζίσκου, Κωστή Μιχαηλίδη, Αλέξη Μινωτή.

Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1986, στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», με τον Αλέξη Μινωτή. «Το Νησί των γενναίων», «Μπουμπουλίνα», «Γενναίοι του Βορρά», «Παπαφλέσσας», «Οχι», «Ενας νομοταγής πολίτης», είναι μερικές από τις ταινίες, στις οποίες συμμετείχε . Εγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας «Ραντεβού στη Βενετία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ