Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέα στοιχεία για την αρχαία Πάφο

Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ισχυρού τείχους σε έκταση 40 μέτρων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Παλαίπαφο, στοιχείο που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του αρχαίου βασιλείου της Πάφου.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποσαφήνιση της αστικής τοπογραφίας της αρχαίας Πάφου, δηλαδή του διοικητικού - οικονομικού κέντρου, το οποίο είχε ανεγείρει το μνημειακό τέμενος της Κύπριδας Αφροδίτης στην Υστερη Εποχή του Χαλκού (τέλη του 13ου αιώνα π.Χ.) και συνέχισε να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ιερού έως την κατάλυση του κράτους των Κινυράδων, που ήταν βασιλείς και συνάμα αρχιερείς της Παφίας θεάς, στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α'.

Το δεύτερο έτος της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο λόφο Μαρτσέλλο της Παλαιπάφου, στην κοινότητα Κουκλιών, ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου και έφερε στο φως τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του τείχους. Η βάση θεμελίωσής του έχει πλάτος 3,5 μέτρων και διακόπτεται από μνημειακή πύλη κατασκευασμένη από λαξευτούς ισοδομικούς λίθους, η οποία προστατεύεται από πύργο. Η τοπογραφική αποτύπωση των καταλοίπων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τμήμα του ΒΔ βραχίονα αμυντικού έργου, το οποίο είχε ανασκαφεί στη δεκαετία του 1960. Οι έρευνες στο εύρημα επιβεβαιώνουν ότι η ανέγερση τείχους στο φυσικό λόφο του Μαρτσέλλο είχε ως στόχο την προστασία ακροπόλεως των Αρχαϊκών και Κλασικών χρόνων.

Από την ανάλυση της κεραμικής, η οποία γίνεται παράλληλα με την ανασκαφή, προκύπτουν μέχρι στιγμής μόνο δύο χρονολογικές περίοδοι χρήσης του λόφου. Αρχικά, η θέση φιλοξένησε συστάδα τάφων της Υστερης Εποχής του Χαλκού. Από τον 11ο αιώνα, όμως, οι ταφές μεταφέρονται σε χαμηλότερες πλαγιές, όπως στην Ξερολίμνη και τον Ξυλινό, και απομακρύνονται οριστικά από το λόφο. Η δεύτερη περίοδος χρήσης του Μαρτσέλλο ανήκει ολοκληρωτικά στην Εποχή του Σιδήρου, δηλαδή στην εποχή που άκμασαν τα βασίλεια της Κύπρου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Παλαιπάφου σχεδίασε και διευθύνει η Μαρία Ιακώβου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας. Η αποστολή συγκροτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και Κύπριους φοιτητές Αρχαιολογίας, που φοιτούν σήμερα σε μεταπτυχιακά προγράμματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ