Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΜΕ
Αγρια σύγκρουση συμφερόντων

Συνειδητό δημιούργημα της κυβέρνησης το χάος που επικρατεί στο χώρο, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ζητώντας να πάρει τέλος αυτή η προκλητική κατάσταση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο των τηλεοπτικών ΜΜΕ, για τον έλεγχο των οποίων έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ νυν και επίδοξων μεγαλοκαναλαρχών. Τον τελευταίο καιρό διαδραματίζεται ένα απίστευτο αλισβερίσι για την εξαγορά τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και την επίτευξη ηχηρών «μεταγραφών» δημοσιογράφων, ενώ πακτωλοί χρημάτων διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η σφαγή ανάμεσα στους μεγαλοϊδιοκτήτες πλουτοκράτες προβάλλει ανάγλυφα το πραγματικό πρόσωπο και τοπίο της λεγόμενης "ελεύθερης ενημέρωσης", αναδεικνύει ταυτόχρονα το ρόλο, τις ευθύνες και την προκλητική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του καθεστώτος των τηλεοπτικών συχνοτήτων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ και η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τα τεκταινόμενα στο χώρο.

Η διατάραξη των ισορροπιών στο τηλεοπτικό σκηνικό (που προκάλεσε την αντίδραση μεγαλοσχημόνων επιχειρηματιών οι οποίοι ένιωσαν να απειλούνται ζωτικά τους συμφέροντα) έγινε από την έφοδο στο χώρο του ομίλου Κόκκαλη και την εξαγορά απ' αυτόν του TV Μάτζικ, καθώς και - όπως φημολογείται - μιας πλειάδας άλλων περιφερειακών σταθμών. Ηδη, γνωστοί τηλεοπτικοί αστέρες πήραν μεταγραφή στο εν λόγω κανάλι, έναντι, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αστρονομικών ποσών, πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Μεταξύ αυτών οι Π. Τσίμας, Μαρία Χούκλη κ.ά., στελέχη μέχρι πρότινος του «Μέγκα», το οποίο, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις συντελούμενες ανακατατάξεις και βρίσκεται στο στόχαστρο του ομίλου Κόκκαλη.

Τα ίδια σενάρια φέρνουν ακόμα και τον διευθυντή ειδήσεων του «Μέγκα», Ν. Χατζηνικολάου, να συζητά με τον «Αντέννα», αλλά και τον Τέρενς Κουίκ να μετακομίζει στο «Σταρ Τσάνελ». Στη «γύρα» για την εξασφάλιση ηχηρών ονομάτων φέρονται να έχουν βγει και το «Αλτερ 5» (Αθανασούλης) αλλά και το «Νιου Τέμπο» (όμιλος Ανδρουλιδάκη).

Η άγρια σύγκρουση συμφερόντων - τις πραγματικές διαστάσεις της οποίας μάλλον αδυνατούν να αποδώσουν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας - γίνεται με το βλέμμα των εμπλεκομένων προσηλωμένο στην ψηφιακή εποχή και στο λαμπρό από κάθε άποψη πεδίο που θα ανοιχτεί σε όσους καταφέρουν να μονοπωλήσουν το χώρο της λεγόμενης «τέταρτης εξουσίας». Το πλέον σίγουρο είναι πως θύμα αυτής της σύγκρουσης θα είναι ο ίδιος ο λαός, η ενημέρωση και πληροφόρησή του κι αυτό θα γίνει ηλίου φαεινότερον όταν κατακαθίσει ο κονιορτός της.

Το ΚΚΕ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ, έχει ως εξής:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των τηλεοπτικών ΜΜΕ, όπου η σφαγή ανάμεσα στους μεγαλοϊδιοκτήτες πλουτοκράτες προβάλλει ανάγλυφα το πραγματικό πρόσωπο και τοπίο της λεγόμενης "ελεύθερης ενημέρωσης", αναδείχνουν ταυτόχρονα το ρόλο, τις ευθύνες και την προκλητική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του καθεστώτος των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Σκόπιμα και επί πολλά χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να ρυθμίσει το καθεστώς των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα το χάος που επικρατεί να είναι δικό της συνειδητό δημιούργημα. Ετσι, νέμονται ασύδοτα τις συχνότητες, που αποτελούν δημόσια περιουσία, ορισμένοι μεγαλοκεφαλαιοκράτες, μοιράζοντας κατά το δοκούν την πίτα της πληροφόρησης και σκορπώντας δισεκατομμύρια δραχμές για αγοραπωλησίες σταθμών και δημοσιογράφων. Υπενθυμίζουμε, πως αν και το ΕΣΡ είχε εγκρίνει την αδειοδότηση των προβλεπομένων από το νόμο ραδιοφωνικών συχνοτήτων για την περιοχή της Αττικής, με κυβερνητική προεκλογική παρέμβαση αγνοήθηκε αυτή η απόφαση και επιτράπηκε η διαιώνιση της ασυδοσίας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση διατηρεί το προνόμιο να κόβει τα μερίδιά τους σε ανταπόδοση των καλών υπηρεσιών που της προσφέρουν. "Το ένα χέρι νίβει το άλλο" μεταξύ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβερνητικής πρακτικής.

Η πρόκληση πρέπει να πάρει τέλος. Να καθοριστούν οι συχνότητες τώρα! Να προχωρήσει άμεσα η αδειοδότηση ραδιοφώνων και τηλεοπτικών σταθμών σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ