Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΟΚΟΥΡΟΦ ΚΑΙ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ
Θαυμάσιες ταινίες...

Εξαιρετική εβδομάδα! Ενα αφιέρωμα (πέντε ταινίες) στον ζωγράφο και ποιητή κινηματογραφιστή Αλεξάντερ Σοκούροφ. Ενα αφιέρωμα που σε «μπάζει» στο έργο του, το οποίο, όμως, θέλει προσοχή στην ανάγνωση. Γιατί ενώ οι εικόνες του είναι σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η ιδεολογία του ανοίγει συζητήσεις. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: 1) «Μολώχ», μια μέρα «ξεκούρασης» για τον Χίτλερ ή το «ανθρώπινο» πρόσωπο του αιματοβαμμένου δικτάτορα, 2) «Ηλιος», το τραγικό πρόσωπο του αυτοκράτορα Χιροχίτο τη στιγμή της παράδοσης της Ιαπωνίας στους Αμερικανούς, 3) «Ρώσικη Κιβωτός», μια πανέξυπνη «ξενάγηση» στην ιστορία του Ερμιτάζ, 4) «Μητέρα Γιος», 5) «Πατέρας Γιος», δυο ταινίες πλημμυρισμένες με ανθρώπινα συναισθήματα.

Μετά τον Σοκούροφ ο επίσης ποιητής και ζωγράφος Ιγκμαρ Μπέργκμαν (σε επανάληψη και αυτός): «Σκηνές Γάμου» (1975). Ενα παντρεμένο ζευγάρι σε στιγμές διάλυσης! Ακολουθεί, με μεγάλη απόσταση, το επίσης τρυφερό και ανθρώπινο φιλμ του Ζερόμ Μπονέλ, «Περιμένοντας Κάποιον».

Μετά από την ποίηση και την ευαισθησία, βουτιά στα μολυσμένα (μεταφυσικά) νερά του «Χάρι Πότερ, Και Του Τάγματος του Φοίνικα». Μια ακόμα βιομηχανική κονσέρβα με μάγους, μαγείες και «κόλπα». Προέκταση του Χάρι Πότερ, «Ο Τελευταίος Επιζών», του Σκοτ Γουίπερ. Ενα πιο άγριο Survivor από αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση. Λέτε να ανοίγουν το δρόμο; Θα δείξει!

Τέλος, η εβδομάδα κλείνει με το αστικό δράμα «Η Τελευταία Νύχτα», του Λάγιος Κολτάι. Μια διήγηση της γιαγιάς, λίγο πριν κλείσει τα μάτια, για τον αληθινό έρωτα της ζωής της (πριν πενήντα χρόνια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ