Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ξαναδικάζονται οι πέντε Κουβανοί πατριώτες

Κρατούνται παράνομα και άδικα εδώ και χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ

Από διαδήλωση στις ΗΠΑ υπέρ των πέντε Κουβανών πατριωτών
Από διαδήλωση στις ΗΠΑ υπέρ των πέντε Κουβανών πατριωτών
ΑΒΑΝΑ.--

Ξεκίνησε χτες στο 11 Περιφερειακό Εφετείο στην Ατλάντα η επανεκδίκαση της υπόθεσης των πέντε Κουβανών, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονσάλες, Ρενέ Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο και Χεράλντο Ερνάντες που κρατούνται παρανόμως και αδίκως εδώ και χρόνια σε αμερικανικές φυλακές και μάλιστα σε συνθήκες απομόνωσης.

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» οι νομικοί που υπερασπίζονται τους πέντε Κουβανούς, κατά την τρίτη κατά σειρά ακροαματική διαδικασία, θα παρουσιάσουν πληθώρα επιπρόσθετων στοιχείων που θα αποδείξουν τις κατάφωρες παραβιάσεις της διαδικασίας με την οποία καταδικάστηκαν και ειδικά όσον αφορά την ελλιπέστατη και μεροληπτική στάση της εισαγγελίας.

Επίσης, η υπεράσπιση θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία που θα καταρρίψουν τις αρχικές κατηγορίες «περί συνωμοσίας για πρόκληση φόνου» αλλά και σειρά αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά την ακροαματική διαδικασία στην πρώτη τους δίκη στο Μαϊάμι.

Οι πέντε Κουβανοί συνελήφθησαν τον Σεπτέμβρη του 1998 στη Φλόριντα και καταδικάστηκαν στις 8 Ιούνη 2001, με κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν «συνωμοσία κατασκοπίας», από 15 χρόνια έως δις ισόβια. Ωστόσο καμιά απόδειξη για κατασκοπία δεν παρουσιάστηκε. Η δίκη έλαβε χώρα στο Μαϊάμι, ένα διαβόητο προπύργιο της «κουβανικής μαφίας» και ουσιαστικά καταδικάστηκαν επειδή προσπάθησαν να παρακολουθήσουν και να σταματήσουν τρομοκρατικές συνωμοσίες εναντίον της Κούβας από μισθοφόρους κομάντος που υποστηρίζονταν από την CIA οι οποίοι εκπαιδεύονταν και εκτελούσαν αποστολές εκτός της εδαφικής επικράτειας των ΗΠΑ.

Η δίκη των Πέντε ήταν τόσο πολιτικά φορτισμένη και μεροληπτική ώστε τον Αύγουστο του 2005, μία επιτροπή τριών δικαστών του 11ου Περιφερειακού Εφετείου στην Ατλάντα σημείωσε την απόλυτη σύγκλιση συνθηκών που καθιστούσαν αδύνατη μια δίκαιη δίκη. Ωστόσο η απόφαση για καινούρια δίκη ανατράπηκε αργότερα για να ακολουθήσει ένα τεράστιο κίνημα ώστε να καταστεί εφικτή η επανάληψη της δίκης. Τέλος, περισσότεροι από 30 ανώτατοι δικαστικοί και επιφανείς νομικοί καθώς και αγωνιστές από όλη την υφήλιο που συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, θα είναι παρόντες στη δίκη ώστε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να κρίνουν την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της νέας δίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ