Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Προεκλογικές... . υποδείξεις

Αναλυτικό πίνακα των εκπομπών της προεκλογικής περιόδου και των εκπροσώπων των κομμάτων που εμφανίστηκαν σε αυτές, ζητά από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειάς του αποφάσισε ότι κάθε τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας πρέπει να υποβάλει στο ΕΣΡ στο τέλος κάθε εβδομάδας, αναλυτικό πίνακα που αφορά στις δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων και τις εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών. Το ΕΣΡ διευκρινίζει ότι η υποχρέωση αυτή υφίσταται για όλη την προεκλογική περίοδο. Προκειμένου επίσης να διευκολυνθεί ο έλεγχος από το ΕΣΡ, πρέπει κατά την εμφάνιση κάθε βουλευτή να αναφέρεται και η εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιος.

Ακόμα με χτεσινή «Υπόδειξή» του προς όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας αναφέρει ότι οι «δηλώσεις των υπουργών και υφυπουργών που είναι υποψήφιοι βουλευτές δεν προσμετρούνται στον αριθμό εμφανίσεών τους, εφόσον αυτές αφορούν θέματα αρμοδιότητάς τους». Κάθε άλλη εμφάνιση αυτών των προσώπων, όπως αναφέρεται στην «Υπόδειξη», με συνεντεύξεις ή με συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, υπόκειται στους περιορισμούς του νόμου.

Η «Υπόδειξη» μεταξύ άλλων βασίζεται σε ΠΔ του 2007 σύμφωνα με το οποίο επιτρέπονται εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας μόνο μία φορά και σε κάθε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας μέχρι δύο φορές. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει και τα δελτία ειδήσεων. Επίσης, σύμφωνα με άρθρο της απόφασης που εξέδωσαν στις 20/8/2007 οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας απαγορεύονται πέραν των επιτρεπομένων εμφανίσεων οι δηλώσεις των υποψηφίων βουλευτών σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Εξαιρούνται οι εμφανίσεις υποψήφιου βουλευτή εφόσον ορίζεται ως εκπρόσωπος του κόμματος σε κεντρική κομματική εκδήλωση «εκτός των ορίων της εκλογικής περιφέρειας της οποίας είναι υποψήφιος».

Εξι συνεργεία, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, έχει στείλει το ΕΣΡ στην περιφέρεια για τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων που ισχύουν κατά την προεκλογική περίοδο. Σε σχέση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είπε ότι έχουν στείλει στο ΕΣΡ τα πλήρη στοιχεία. Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων από όλα τα ΜΜΕ. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι αυτό ισχύει και για δημοσκοπήσεις που μπορεί να μεταδοθούν από ξένα ΜΜΕ. Η δημοσιοποίησή τους θα αποτελέσει όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, «καταστρατήγηση του νόμου». Οσον αφορά τον έλεγχο που θα κάνει το ΕΣΡ για την προβολή των κομμάτων με το ειδικό μηχάνημα που διαθέτει ο Ιωάννης Λασκαρίδης, είπε, ότι δεν έχει ξεκινήσει γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι συνδυασμοί των εκτός Βουλής κομμάτων.

Το ΕΣΡ παρακολουθούσε τα κανάλια για τον τρόπο κάλυψης των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο Ι. Λασκαρίδης είπε ότι το ΕΣΡ έκρινε πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί με «σύνεση χειρίστηκαν» τις πρώτες μέρες τη μεγάλη καταστροφή. Τις τελευταίες μέρες όμως, όπως είπε, υπάρχει φόβος για εκτροπές στον τρόπο παρουσίασης γιατί χρησιμοποιούν πλάνα αρχείου χωρίς να το αναφέρουν. Με τον τρόπο αυτό παραπλανιούνται οι τηλεθεατές και δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ