Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
Εξαγγελίες και για δωρεάν σπίτια...

Με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές, η κυβέρνηση χτες παρουσίασε νέες εξαγγελίες για δωρεάν αποκατάσταση των σπιτιών μερίδας των πυροπλήκτων, αλλά και για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, οι οποίες όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο μετεκλογικά θα υλοποιηθούν.

Ειδικότερα μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τόσο αυτός όσο και ο υπουργός Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσαν ότι:

  • Την κατασκευή των κατεστραμμένων ολοσχερώς σπιτιών θα αναλάβει το κράτος, με τη συνδρομή όμως του Ταμείου Στήριξης Πυροπλήκτων, όπου καταθέτουν χρήματα οι ιδιώτες, δηλαδή ουσιαστικά υπόσχεται ανακατασκευή με «ξένα κόλλυβα». Πάντως, όπως διευκρίνισε μετά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών και όχι αυτούς που χρησιμοποιούσαν το καμένο σπίτι ως εξοχικό. Επίσης, ακόμη δεν έχει καταληχθεί πώς θα γίνει το έργο. Αν δηλαδή θα το αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ με εργολαβία ή κάθε πυρόπληκτος θα το κατασκευάζει με αυτεπιστασία, λαμβάνοντας την επιχορήγηση. Η επιχορήγηση, πάντως, θα χορηγείται ανάλογα με τα άτομα που διέμεναν και με το μέγεθός του. Αν - δήλωσε ο υπουργός - θέλει να κατασκευάσει μεγαλύτερο σπίτι, τότε τα επιπλέον τετραγωνικά θα τα πληρώσει από την τσέπη του. Οσον αφορά αυτούς που έπαθαν μόνο κάποιες ζημιές και απαιτούνται επισκευές, γι' αυτούς θα υπάρξει κατά 50% κρατική αρωγή και κατά 50% άτοκο δάνειο. Η κυβέρνηση, πάντως, δε διευκρίνισε αν τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν και για τους πυρόπληκτους των περιοχών που κάηκαν στις προηγούμενες πυρκαγιές, όπως της Αιγιάλειας, του Πηλίου κ.ά.
  • Θα καταρτιστούν μελέτες, τόσο για την αντιπλημμυρική - αντιδιαβρωτική προστασία των περιοχών, όσο και για την αναδάσωσή τους, χωρίς να τεθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Θα ενισχυθούν οι περιοχές με καλύτερα μέτρα δασοπροστασίας (δηλαδή η κυβέρνηση παραδέχεται ότι μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτα ή τουλάχιστον ανεπαρκή).
  • Θα γίνουν Ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ θα αναθεωρηθούν τα χωροταξικά πλαίσια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ώστε να προσαρμοστούν προς το Εθνικό Χωροταξικό και τα Ειδικά Χωροταξικά, π.χ. για τον Τουρισμό, που μεταβάλλει τη χώρα σε ένα απέραντο ξενοδοχείο εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου.

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δε θα υπάρξει ούτε ένα δέντρο που δε θα αναδασωθεί...

Σύμφωνα με τον υπουργό στις πιο πρόσφατες πυρκαγιές έχουν καεί 1,5 εκατ. στρέμματα, ενώ από τις επίσημες καταγραφές στη Λακωνία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 34 σπίτια, όσα και στη Μεσσηνία, ενώ έχουν πάθει ζημιές 36 και 27 αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ