Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΗΛΕΙΑ
Προκλητικά επενδυτικά σχέδια με τις ευλογίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ο «Ρ» παρουσιάζει τις κινήσεις των δύο κομμάτων για την υλοποίησή τους

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή νέα αποκάλυψη του «Ρ» για τα μεγαλεπήβολα και δασοκτόνα σχέδια και επενδυτικά προγράμματα που είχαν υποβληθεί από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους πάνω σε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτή του Καϊάφα Ηλείας. Κερδοσκοπικοί σχεδιασμοί που τίποτε δεν αποκλείει να υλοποιηθούν ακόμη πιο γρήγορα πάνω στις στάχτες, αφού προωθήθηκαν και προωθούνται με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εντυπωσιακή είναι η αποκάλυψη του «Ρ», σύμφωνα με την οποία δύο μόλις 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και ειδικότερα στην περιοχή της Ζαχάρως, όπου βρίσκεται και η λίμνη Καϊάφα, την περιοχή είχαν επισκεφτεί υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Croup» και Αμερικανοί επενδυτές, κατόπιν πρόσκλησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας. Αντικείμενο της επίσκεψης η υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων πάνω σε περιοχές οι οποίες ακριβώς λίγες μέρες μετά κάηκαν, όπως η κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων στον Καϊάφα και τη γύρω περιοχή με γήπεδα γκολφ ή ακόμη και η κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Αρχαία Ολυμπία!

Οι ξένοι επενδυτές συνέδεσαν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, τόσο με την ανάπτυξη των αυτοκινητοδρόμων Ιόνια Οδός και Αθήνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, που θα κατασκευαστούν με «συμβάσεις παραχώρησης», και θα επιφέρουν πανάκριβα διόδια για το λαό, όσο και με την ανάπτυξη του λιμανιού του Κατάκολου. Κι αυτό για προφανείς λόγους: Επειδή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πύλες για την είσοδο των τουριστών...

Καμένα πεύκα στην περιοχή του Καϊάφα. Είχαν προηγηθεί οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί
Καμένα πεύκα στην περιοχή του Καϊάφα. Είχαν προηγηθεί οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί
Ολα αυτά προϋποθέτουν ασφαλώς τον αποχαρακτηρισμό τεράστιων εκτάσεων δασικής γης, έναν κίνδυνο που σίγουρα αυξάνουν πλέον οι εκτεταμένες καταστροφές.

Η περιοχή του Καϊάφα βρίσκεται στο στόχαστρο της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας εδώ και αρκετά χρόνια. Αρωγοί σ' αυτήν την προσπάθεια οι κυβερνήσεις των κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ειδικότερα:

Από το ΠΑΣΟΚ...

Το 2003 ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος είχε παρουσιάσει μελέτη και σχέδιο ανάπτυξης και χωροθέτησης σε έκταση 5.460 στρεμμάτων στην περιοχή Καϊάφα, όπου υπάρχει και το πευκοδάσος Στροφιλιάς 1.500 στρεμμάτων και μια αμμώδη ακτή μήκους 4 χιλιομέτρων. Περιοχές προστατευόμενες, όπου ωστόσο ο επενδυτικός σχεδιασμός περιλάμβανε μεταξύ των άλλων την κατασκευή δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών. Το τουριστικό συγκρότημα συνδυαζόταν με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο (ή και γήπεδα) γκολφ πίσω από τη λίμνη, αλλά και την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών. Συνολικά, το μέγεθος των οικοδομημάτων ανέρχονταν σε 110.00 τετραγωνικά! Επρόκειτο για μια επένδυση που υπολογιζόταν τότε ότι θα ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Δ. Γεωργακόπουλος σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή στον «Αλτερ», γι' αυτήν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ούτε λίγο ούτε πολύ 30 όμιλοι εταιρειών.

Η φωτιά στον Καϊάφα σταμάτησε στη θάλασσα
Η φωτιά στον Καϊάφα σταμάτησε στη θάλασσα
Ο Δ. Γεωργακόπουλος δε στάθηκε μόνο στους σχεδιασμούς και τις παρουσιάσεις των μελετών. Ολο αυτό το σχέδιο το είχε περιλάβει με «φωτογραφικές» διατάξεις σε νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, που αποσύρθηκαν ύστερα από την αντίδραση και του ΚΚΕ στη Βουλή.

...Στη ΝΔ

Επί κυβέρνησης της ΝΔ, μετά το 2004, οι σχεδιασμοί αυτοί επανήλθαν, ακόμη πιο διευρυμένοι. Οπως μας πληροφορεί από την ιστοσελίδα του ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, το πρόγραμμα της ΝΔ για την περιοχή περιλαμβάνει:

  • «Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Κυλλήνης και Καϊάφα και δημιουργία κατάλληλης υποδομής για την ανάπτυξη του τουρισμού και ίδρυση κέντρων υγιεινής διατροφής.
  • Κωπηλατικό κέντρο στη Λίμνη Καϊάφα και στο φράγμα Πηνειού.
  • Γήπεδο γκολφ - Ανάπτυξη μαρίνας Κατάκολου.
  • Κατασκευή οργανωμένων πλαζ (προφανώς επί πληρωμή).
  • Αξιοποίηση του Βουνού Κατάκολου και παραλίας Κουρούπας με αναθεώρηση σχεδίων και πράξεις εφαρμογής, ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για κατασκευή Μπαγκαλόους»!

Επίσης, όπως προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ «πρέπει να γίνει τουριστική αξιοποίηση του μοναδικού δάσους βαλανιδιών της Κάπελης (Φολόη)», δηλαδή αυτό που κάηκε!

Τέλος, επισημαίνει ότι «πρέπει να επιδειχτεί ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής στο δάσος Καϊάφα, στο Κουνουπέλι και στο Κουνουπελάκι (περιοχή Μανωλάδας). Κι αυτό παρότι σημειώνει ότι «κάθε προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης των συγκεκριμένων περιοχών προσκρούει» στο γεγονός ότι προστατεύονται ως μοναδικοί υδροβιότοποι από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Με το νόμο 3498/24-10-2006, περί «Ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», ανοίγει με διάφορες διατάξεις του το δρόμο για την επενδυτική αξιοποίηση των περιοχών αυτών και για το ξεπέρασμα των εμποδίων. Για παράδειγμα, με άρθρο δίνει το δικαίωμα στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού να παραχωρούν δάση και δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ιαματικών πόρων του ΕΟΤ, ο οποίος, με άλλο άρθρο μπορεί να τις παραχωρεί σε ιδιώτες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ