Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγροτοκτόνο το μοντέλο «ανάπτυξης» στα αποκαΐδια

Να αντισταθούν στα σχέδια, που επιτείνουν την υποταγή της γης στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η ΠΑΣΥ

Οι τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία στρώνουν το δρόμο για την επιτάχυνση των «αναπτυξιακών»σχεδίων στην περιοχή

Associated Press

Οι τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία στρώνουν το δρόμο για την επιτάχυνση των «αναπτυξιακών»σχεδίων στην περιοχή
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες να τιμωρήσουν στις επικείμενες εκλογές τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την καταστροφή των δασών, των καλλιεργειών και τον άδικο χαμό δεκάδων ανθρώπων, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), καταδείχνοντας ως υπεύθυνους για το έγκλημα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Σήμερα αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ, με επικεφαλής τους Γ. Πατάκη και Γ. Γκικόπουλο, μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας, θα επισκεφτούν, στις 8.30 μ.μ., τη Ζαχάρω Ηλείας.

«Ανάπτυξη» μόνο για το κεφάλαιο

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ είναι η εξής:

«Οι βιβλικές καταστροφές των δασών και των αγροτικών καλλιεργειών με δεκάδες ανθρώπινα θύματα δεν οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Είναι αποτέλεσμα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκουν με την καταστροφή των δασών και των αγροτικών καλλιεργειών να επιβάλουν ένα μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου και της χώρας συνολικότερα, που θα στηρίζεται στην εμπορευματοποίηση της γης.

Θέλουν στα ερείπια των καμένων δασών να οικοδομήσουν μεγάλα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών και αγροτουριστικές μονάδες με γήπεδα γκολφ, χώρους ιππασίας και περιπάτων και αγροτικές καλλιέργειες για να προσφέρουν στους πλούσιους τουρίστες, εκτός από τουριστικές υπηρεσίες, και δυνατότητες ερασιτεχνικής ενασχόλησης με τον αθλητισμό και την αγροτική παραγωγή.

Αυτούς τους στόχους υπηρετούν οι δασοκτόνες συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές, που με ιδιαίτερη επιμονή προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το χωροταξικό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα, πρόσφατα, η κυβέρνηση.

Τους ίδιους στόχους υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ, που με τη λεγόμενη "Διαφοροποίηση" μεταφέρει σημαντικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού από τους αγρότες και τη γεωργία στους επιχειρηματίες που θα αναπτύξουν αγροτουριστικές δραστηριότητες. Μάλιστα, τη μεταφορά αυτή την εξωραΐζουν με την πρόφαση εξεύρεσης συμπληρωματικής απασχόλησης και εισοδήματος στους αγρότες, επειδή, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της επιτρόπου Γεωργίας, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, κανένας αγρότης δε θα μπορεί να ζήσει μόνο με το αγροτικό εισόδημα».

Αυτήν την ανάπτυξη που αυξάνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά προϋποθέτει την αλλαγή της χλωρίδας σε μεγάλη έκταση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια της ΕΕ, η οποία θεωρεί την εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων βασική αναπτυξιακή προϋπόθεση και επιδοτεί με μεγάλα ποσά από το 4ο ΚΠΣ την "αξιοποίηση" των ορεινών όγκων.

Ομως, η ανάπτυξη αυτή υποβαθμίζει το περιβάλλον, συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και τη συγκεντρώνει σε μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνει τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας και εξαθλιώνει τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι θα απασχολούνται ως υπηρετικό προσωπικό με πρωτόγονες εργασιακές σχέσεις».

Πάλη για μιαν άλλη προοπτική

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες «να αντισταθούν στην ανάπτυξη που τους εξαθλιώνει. Να καταψηφίσουν στις εκλογές τις "αναπτυξιακές πολιτικές" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να τους τιμωρήσουν για την καταστροφή των δασών και τον άδικο χαμό δεκάδων ανθρώπων.

Με την πάλη τους να επιβάλουν την παραμονή τους στα χωριά τους και στα χωράφια τους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Δωρεάν οικιστική αποκατάσταση όλων των πληγέντων, από τις πυρκαγιές, κατοίκων της υπαίθρου.
  • Αμεση και συνολική αποζημίωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και προνομιακή χρηματοδότηση για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να αντιμετωπίσουν τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους.
  • Την κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων και την άμεση εκτέλεση των αναγκαίων έργων για να προληφθούν καταστροφές σε σπίτια, στάβλους και χωράφια από τις πλημμύρες.

Με την ψήφο τους να ανοίξουν το δρόμο για να εφαρμοστεί μια αναπτυξιακή αγροτική πολιτική προς όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας με φθηνά και υγιεινά τρόφιμα.
  • Την ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
  • Την πολύπλευρη στήριξη από το κράτος της αγροτικής οικονομίας και των παραγωγικών συνεταιρισμών.
  • Την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου, μέσα από αποκλειστικά δημόσια δωρεάν συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις (2023-04-27 00:00:00.0)
Εκλιναν την επιχειρηματικότητα σ' όλες τις πτώσεις... (2008-03-06 00:00:00.0)
Ανάπτυξη ...με «καμένους» αγρότες; (2007-09-02 00:00:00.0)
Μπίζνες στα αποκαΐδια (2007-08-30 00:00:00.0)
Αντίσταση στα αντιαγροτικά σχέδια (2004-08-10 00:00:00.0)
Στόχοι αγωνιστικής διεκδίκησης (2003-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ