Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΪΛΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων για το λατομείο

Ανακοίνωση της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ και της ΝΑΣ

Για προσχεδιασμένο έγκλημα καταστροφής του όρους Λαϊλιά κάνουν λόγο φορείς της Σερραϊκής κοινωνίας, μετά την επιχειρούμενη λειτουργία λατομείου γρανίτη στην περιοχή από ιδιωτικές εταιρείες. Η χορήγηση άδειας λειτουργίας για λατομείο αδρανών υλικών στη θέση Μέταλλο Αγκίστρου, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η αίτηση άδειας λειτουργίας για δεύτερο λατομείο στη θέση Χέρσο, κάτω από το βράχο της Κατίγκως στο Λαϊλιά, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καλεί το λαό σε μόνιμη και συνεχή επαγρύπνηση, για την υπεράσπιση του Λαϊλιά, καθώς και με την αντίδρασή του να σταματήσει την πλήρη παράδοση των δασών και των φυσικών οικοσυστημάτων στα χέρια των κεφαλαιοκρατών.

Οπως τονίζουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, με τη λειτουργία των λατομείων θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυτικό και ζωικό οικοσύστημα της περιοχής, επισημαίνοντας πως η βορειοδυτική πλαγιά του Λαϊλιά είναι συγκριτικά με τον υπόλοιπο ορεινό όγκο η πλέον αλώβητη από ανθρώπινες δραστηριότητες και αποτελεί γι' αυτόν ακριβώς το λόγο βιότοπο και καταφύγιο σπάνιων και αυστηρά προστατευόμενων ειδών άγριας πανίδας.

«Το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ στο στόχαστρο της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, του περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ.

Από αυτήν την εφαρμοζόμενη πολιτική, αποθρασυμένο το ιδιωτικό κεφάλαιο επιχειρεί για άλλη μια φορά την καταστροφή του ορεινού όγκου του Λαϊλιά με την προσπάθεια δημιουργίας λατομείου στην περιοχή της «Κατίγκως».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», με την υποψήφια νομάρχη την Τιμοθέα Ρακιτζή, «είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για αυτό το έγκλημα που επιχειρείται σήμερα σε βάρος του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος, ενώ κατά την επίσκεψή της στην περιοχή, αφουγκράστηκε την αγωνία και την εναντίωση των κατοίκων στη δημιουργία λατομείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλείνει το μάτι» η Κομισιόν στην αδειοδότηση λατομείου στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών (2022-05-25 00:00:00.0)
Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις Σέρρες (2021-12-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την «πράσινη» ανάπτυξη (2021-11-24 00:00:00.0)
Οργάνωση της πάλης για προστασία των δασών (2011-06-12 00:00:00.0)
Καίγονται μοναδικής ομορφιάς δάση (2000-08-29 00:00:00.0)
Υπέρ της προστασίας του τοπίου του Λαϊλιά Σερρών (1999-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ