Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολύθηκε επειδή αντιστάθηκε!

Ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κ. Μπουντόλος τιμωρείται με οριστική απόλυση, επειδή πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη κυκλώματος παρανομιών του Ιδρύματος

Με μια απαράδεκτη απόφαση που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την ίδια την αυτοτέλεια της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ επιβάλλει ποινή οριστικής απόλυσης στον καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Κωνσταντίνο Μπουντόλο. Ο Κ. Μπουντόλος τιμωρείται με οριστική απόλυση, επειδή προσπάθησε, με την πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, να προασπίσει τη νομιμότητα των εξετάσεων και κατήγγειλε κύκλωμα χορήγησης πτυχίων και σωρεία παρανομιών την ακαδημαϊκή περίοδο 1994-'95.

Μια περίοδο, όπου με τις παράνομες απολύσεις 5 μελών ΔΕΠ από τον τότε υπουργό Παιδείας Φατούρο, η διοίκηση σε μια παράνομη συνάθροιση, που τη βάπτισε Γενική Συνέλευση Τμήματος, «κατάφερε» πρώτα να καταργήσει πορίσματα Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων για σωρεία παρανομιών από ορισμένους «διδάσκοντες» του Τμήματος προσκείμενων στην κυβέρνηση, να ακυρώσει αποφάσεις διοικητικών οργάνων, να ανακαλέσει επιλεκτικά βασικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους, να προκηρύξει θέσεις για ημέτερους, να καταργήσει Τομείς και να ψηφίσει χωρίς συζήτηση πρόγραμμα σπουδών, με στόχο τη διανομή βιβλίων και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στην κατεύθυνση αυτή τέθηκε και σχέδιο «διευκόλυνσης» των φοιτητών στις εξεταστικές διαδικασίες που ανατέθηκαν σε άλλους διδάσκοντες, παρόλο που οι παράνομες απολύσεις είχαν ανασταλεί από το ΣτΕ, το οποίο και τελικά τις ακύρωσε. Η αντίσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διδασκόντων σ' αυτές τις έκνομες πράξεις είχε ως αποτέλεσμα με επιλεκτικό τρόπο να ζητηθεί από τον μετέπειτα υπουργό Παιδείας Γ. Παπανδρέου η πειθαρχική δίωξη του Κ. Μπουντόλου.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 4 ψήφους στις οποίες περιλαμβάνονται εκτός του αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μαρίνου και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κουτρουμπή και οι ψήφοι του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δανασσή - Αφεντάκη και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλαχιώτη.

Το πέμπτο μέλος, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελος Κρουσταλάκης, αν και δέχτηκε ότι ο Κ. Μπουντόλος διέπραξε το παράπτωμα της απόπειρας παρεμπόδισης των εξετάσεων, της εξύβρισης και της βιαιοπραγίας κατά του λέκτορα Παπανικολάου, εντούτοις μειοψήφησε, με την αιτιολογία ότι πρέπει να επιβληθεί ποινή το πολύ παύσης ενός μήνα, αφού η διεξαγωγή των εξετάσεων δεν ήταν νόμιμη.

Οπως δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Μαρίνος, η πλειοψηφία έλαβε υπόψη και αξιολόγησε την πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Φατούρος στις 26 Απρίλη του '94, η οποία όμως είχε κριθεί απαράδεκτη με προηγούμενη απόφαση του ίδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ετσι η ενέργεια αυτή αποτελεί αναδρομική δικαίωση της προηγούμενης αντισυνταγματικής παρέμβασης του υπουργείου.

Με δηλώσεις του στο «Ρ» ο Κ. Μπουντόλος επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή της οριστικής απόλυσης από το Πανεπιστήμιο, μετά από 16 χρόνια παρουσίας σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, αποτελεί νίκη εκείνων των κύκλων του υπουργείου Παιδείας, που αποδύθηκαν σε σκληρό αγώνα εξόντωσής του, μόνον και μόνον επειδή πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια της πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ να εκκαθαριστεί η απαράδεκτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο ΤΕΦΑΑ. Η απόφαση αυτή δικαιώνει εξ αντικειμένου την παρανομία στο Πανεπιστήμιο και τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας στην αυτοτέλεια των ΑΕΙ. Χωρίς αμφιβολία ενισχύεται συνειδητά η προσπάθεια υποβάθμισης των πτυχίων και εκπέμπεται μήνυμα ατιμωρησίας παράνομων πράξεων, όπως πλαστογραφίες, απόκρυψη χρονολογικών ηλικιών για παράταση παραμονής στο Πανεπιστήμιο, διπλοθεσίες, κλοπές πνευματικών έργων κ. ά.

Οπως τονίζει στη δήλωσή του, το ΤΕΦΑΑ από την ίδρυσή του δεν μπορεί για 17 χρόνια να ελεγχθεί ακαδημαϊκά, πολιτικά και κομματικά από το κυβερνών κόμμα. Σε όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν μέσω ΥΠΕΠΘ, δεν κατόρθωσε το ΠΑΣΟΚ να κυριαρχήσει μέσα σε νόμιμα ακαδημαϊκά και δημοκρατικά πλαίσια. Κατά καιρούς διάφοροι υπουργοί της Παιδείας προσπάθησαν να «συνετίσουν» με αντισυνταγματικές, έκνομες και άδικες πράξεις τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΤΕΦΑΑ, αλλά οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό. Για την πράξη για την οποία διώχτηκε ο Κ. Μπουντόλος, υπογράμμισε ότι ενώ οι παράνομες απολύσεις είχαν ανασταλεί από το ΣτΕ, η διοίκηση του ΤΕΦΑΑ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις αναστολές και ανέθεσε τη διεξαγωγή των εξετάσεων του μαθήματος της αθλητικής ψυχολογίας που δίδασκε ο καθηγητής Γ. Ζέρβας, σε λέκτορα... ποδοσφαίρου!

Η αντίδραση της πλειοψηφίας των διδασκόντων χρησιμοποιήθηκε με τη βοήθεια ψευδών στοιχειών για να διωχτεί ο Κ. Μπουντόλος και να πετύχει επιτέλους το υπουργείο τους σκοπούς του.

Ο Κ. Μπουντόλος υπογραμμίζει ότι «στην κούρσα για τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ διεκδικούν δημόσιες εκτάσεις για την κατασκευή μεγαθηρίων γηπέδων που θα "στοιβάζουν" την πελατεία τους, υπάρχουν άνθρωποι του αθλητισμού που διαφοροποιούνται στην αντίληψη για τον αθλητισμό στη χώρα μας, τον οποίο εμπορεύεται με κάθε τρόπο η άρχουσα τάξη και οι κυβερνώντες.

Υπάρχουν μέλη ΔΕΠ στο ΤΕΦΑΑ και γενικότερα στο πανεπιστήμιο, που αντιδρούν στην προσπάθεια να οδηγηθεί η νεολαία στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στο εύκολο χρήμα και την αποχαύνωση. Την επόμενη περίοδο τη βλέπουμε ως περίοδο πάλης των εργαζόμενων και των ανθρώπων του Πνεύματος μπροστά σε μεθοδεύσεις που θα έρθουν σε βάρος κεκτημένων και που ύπουλα θα προσπαθήσουν να περάσουν ενόψει της συναίνεσης και της ομοθυμίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος που δε θέλουν να μας έχουν στα πόδια τους είναι γιατί ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και να μη σκύβουμε το κεφάλι».

Στην ερώτηση, τι είναι αυτό που επιδιώκουν να πετύχουν με τέτοιου είδους αποφάσεις, ο Κ. Μπουντόλος τονίζει: «Θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με τις σίγουρες φωνές αντίστασης στα νομοθετήματα που επιτάσσει η ΕΕ και οι διάφοροι βίβλοι για την Ανώτατη Παιδεία και να ισοπεδώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Πρέπει να ξεμπερδεύουν με όσους δεν υποτάσσονται στα σχέδιά τους και στις αντιδραστικές επιβουλές και να ανοίξουν τις πόρτες για το μεγάλο φαγοπότι στον Αθλητισμό, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ