Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Διαγκωνισμοί με κατάληξη την εμπορευματοποίηση

Ετοιμο το σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί μετά τις εκλογές ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο προεκλογικός διαγκωνισμός κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - και η προσπάθειά επικάλυψής του με βαρύγδουπες υποσχέσεις - για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι έχουν ως στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, την εκχώρηση τομέων σε ιδιώτες και στους δήμους καθώς και νέα άγρια - άμεσα ή έμμεσα - χαράτσια στα λαϊκά στρώματα.

Προχτές βράδυ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε μήνυμά του σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΙΠΦΥ) - αλλά και χτες απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου - επανέλαβε ότι ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ «το οποίο θα δοθεί αμέσως μετά τις εκλογές για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς». Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ακόμα ότι θα επικαιροποιήσει το «θεσμικό πλαίσιο για τους ιδιωτικούς φορείς παροχής ΠΦΥ (Προεδρικό Διάταγμα 84/2001)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα ενταχθούν και ρυθμίσεις του σχεδίου αναμόρφωσης του ΠΔ 84/2001, που αποσύρθηκε πρόσφατα μετά από έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων. Κεντρική ρύθμιση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η λεγόμενη ελεύθερη επιλογή γιατρού - όπως αναφέρεται διαχρονικά στο πρόγραμμα της ΝΔ - μέσω της σύμπραξης με γιατρούς που θα μπουν σε αυτό το σχήμα με το κόστος να καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενα άλλο σημείο που εκκρεμεί είναι η ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο λεγόμενο ΕΣΥ, παρότι - όπως έλεγαν πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας - έχει εκφραστεί υπέρ αυτής της ρύθμισης ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ηδη το υπουργείο Υγείας υλοποιώντας την πολιτική των εκχωρήσεων τομέων ΠΦΥ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αθηναίων και, όπως ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, το 2008 θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ απ' τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων σε κέντρα Υγείας της πόλης.

ΠΑΣΟΚ: Νέα σχέδια με παλιά... χαράτσια

Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΣΙΠΦΥ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Τάσος Φιλαλήθης είπε ότι το καινούριο σχήμα για την ΠΦΥ είναι η δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής που θα περιλαμβάνουν ομάδες γιατρών - μέχρι δώδεκα - που θα είναι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα τους αμείβουν κατά κεφαλή και - σε ορισμένες περιπτώσεις - κατά πράξη. Αυτές οι μονάδες θα είναι κοινοπραξίες γιατρών μη κεφαλαιουχικού χαρακτήρα και οι γιατροί δε θα είναι ιδιώτες.

Οπως φαίνεται και απ' τα δυο κόμματα εξοβελίζεται ο Οικογενειακός Γιατρός, που αποτελεί έναν απ' τους στυλοβάτες της ΠΦΥ.

ΚΚΕ: Ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας

Μια απ' τις βασικές επισημάνσεις στο συνέδριο της ΠΟΣΙΠΦΥ ήταν η θέσπιση κανόνων λειτουργίας και η οριοθέτηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ηλίας Σιώρας, αντέκρουσε αυτή την άποψη υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να μπουν κανόνες σε ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, όπου η κυρίαρχη αντίληψη είναι ο ανταγωνισμός ο οποίος, πέραν των άλλων, οδηγεί - όπως επισημάνθηκε και στο συνέδριο - στην υπαλληλοποίηση ακόμα και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών απ' τις μεγάλες μονάδες Υγείας. Ο Ηλίας Σιώρας παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Ψαλτάκος, εκτός απ' τη θέσπιση των κανόνων λειτουργίας, τάχτηκε και υπέρ του πλαφόν των εσόδων των ιδιωτικών φορέων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Αρτεμις Τσικνιά, επανέφερε την πρόταση του Ενιαίου Φορέα Υγείας - παλιότερη πρόταση του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1990.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ